Corona vandaag: Tivoli hervat programmering en commerciële coronatester op vingers getikt

PROVINCIE UTRECHT - Voor het eerst in een paar dagen is er een stijging in het aantal besmettingen, een commerciële coronatestlocatie in Utrecht is niet veilig en TivoliVredenburg hervat het programma. In corona vandaag praten we je bij over het coronanieuws van de dag.

Stijging aantal besmettingen

Door een storing bij het RIVM valt het aantal geregistreerde besmettingen vandaag lager uit dan er werkelijk zijn. Toch is er in Utrecht voor het eerst in een aantal dagen een stijging te zien. Van 349 mensen in de provincie is bekend geworden dat ze besmet zijn met het virus, gisteren waren dat er nog 315. Eergisteren waren dat er 361, dus in dat licht bezien valt de nieuwe stijging mee.
Op de kaart hieronder zie je hoe het in jouw gemeente gaat.
Sinds gisteren zijn twaalf mensen opgenomen in het ziekenhuis, één meer dan een dag eerder. In de provincie zijn de afgelopen 24 uur zes mensen overleden aan het virus. Die cijfers kunnen een vertekend beeld geven, doordat niet alle sterfgevallen op de dag van overlijden worden doorgegeven.
In de Utrechtse ziekenhuizen liggen op dit moment 177 patiënten met het coronavirus. Daarvan liggen er 49 op de intensivecareafdeling. De verdeling tussen de ziekenhuizen zie je hieronder.

Diakonessenhuis Utrecht
IC - 7
Kliniek - 15

Meander Medisch Centrum
IC - 9
Kliniek - 26

Sint Antonius Nieuwegein
IC - 12
Kliniek - 43

UMC Utrecht
IC - 21
Kliniek - 44

Ook landelijk is er een stijging in het aantal besmettingen geregistreerd, ondanks de storing. Sinds gisteren zijn er 4628 positieve tests bijgekomen, gisteren waren dat er nog 4317.
De afgelopen 24 uur werd melding gemaakt van 84 overlijdens. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Op dinsdag werden 88 sterfgevallen gemeld.
Mocht het huidige tempo van nieuwe besmettingen zich voortzetten, wordt volgende week mogelijk de 500.000e besmetting vastgesteld. Sinds het begin van de uitbraak is het virus in Nederland nu bij 460.000 mensen vastgesteld. Van bijna 8700 mensen is vastgesteld dat ze zijn overleden aan het virus.

Onveilige teststraat

Als je een coronatest ondergaat, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je tijdens die test alsnog besmet raakt. Dat risico bestaat wel bij het bedrijf Coronatestservice (Q-COMED BV), met onder meer een locatie in het Utrechtse Leidsche Rijn. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt het bedrijf zich niet aan hygiënerichtlijnen, waardoor het risico ontstaat dat mensen die tests afnemen en mensen die getest worden elkaar besmetten.
Een woordvoerder van de inspectie laat RTV Utrecht weten dat meerdere commerciële partijen zijn bezocht en dat de geconstateerde tekortkomingen bij Coronatestservice niet exemplarisch zijn. "Het beeld is nog niet compleet, maar andere aanbieders die we tot nu toe hebben bezocht hebben het meeste goed op orde."
Lees hier meer over de commerciële coronateststraat.

Tivoli hervat coronaprogramma

TivoliVredenburg start weer met de 'coronaproof' concertreeks Walk The Line. In november, december en januari kunnen bezoekers een tour langs vier zalen maken. Gedurende twee uur zien ze drie à vier concerten, tussendoor leidt personeel de bezoekers rond. Op het programma staan muzikanten, dichters, bands en ensembles van eigen bodem.
Algemeen directeur Jeroen Bartelse is blij dat TivoliVredenburg weer open mag na twee weken gedwongen sluiting. Hij zegt: "We kunnen onze bezoekers veilig ontvangen. Dat we nu weer programma's kunnen organiseren, ook al is het op kleine schaal, is mooi nieuws voor al die artiesten, bezoekers en ons personeel."
Route C ging tijdens de eerste editie op bezoek.
De nieuwe tours gaan van start in het weekend van 28 en 29 november. De eerste editie is een verrassingstour. Voor andere edities wordt wel een programma bekend gemaakt. Voor meer informatie, kijk op www.tivolivredenburg.nl/walktheline.

'Ouderen, blijf bewegen'

Seniorenorganisatie KBO-PCOB moedigt ouderen aan om vooral actief te blijven. In een reactie op de persconferentie van gisteravond zegt de organisatie meer mogelijkheden te zien, vooral met de heropening van buurthuizen en musea.
Marcel Sturkenboom, directeur van seniorenorganisatie KBO-PCOB: "Dat betekent dat de beweeglijkheid van senioren ook weer wordt vergroot. En dat is nodig, want stilzitten is voor niemand goed. Daarom sluiten we ons graag aan bij de oproep van minister De Jonge: leef gezond, ga wandelen. Een half uurtje lopen per dag kan het verschil maken in strijd met het coronavirus. Dus hou vol en blijf in beweging."
Met het oog op de feestdagen roept de organisatie ook op om naar elkaar te blijven omzien. Sturkenboom: "Juist nu, in deze donkere dagen, is het fijn om lichtpuntjes te hebben. Dus stuur een kaartje, pleeg dat belletje, maak dat praatje. Ook op andere manieren kunnen we laten zien dat we aan elkaar denken."

Reisgedrag tijdens corona

De provincie gaat een vervolgonderzoek doen naar het reisgedrag van inwoners tijdens corona. In mei werd dat ook onderzocht, toen gaven respondenten aan het minder prettig te vinden om met het ov te reizen en ook gaven veel mensen aan de spits te mijden.
Reizigers gaven toen ook aan het liefst een maximaal aantal mensen per trein te zien. Het onderzoek richt zich verder op de impact op het autogebruik en vragen over thuiswerken en thuis studeren.

Zorgen jaarwisseling

Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten van de gemeente Utrecht sprak vanochtend in het radioprogramma Utrecht Is Wakker zijn zorgen uit over de jaarwisseling. De vraag is hoe goed mensen zich tijdens die viering aan de coronamaatregelen zullen houden.
"Je weet niet wat je kunt verwachten. Ergens moet er iets komen van ontlading en dan is het de vraag wanneer dat gebeurt. Er zijn wel tekenen dat op oudjaar mensen het idee hebben: nu kunnen we, even luchten. Dus dat is voor de overheden en de openbare orde een ingewikkeld probleem."

Thuisbezorgdrestaurant in Veenendaal dicht

De gemeente Veenendaal heeft twee particulieren op de vingers getikt omdat zij vanuit hun huis maaltijden verkochten zonder dat ze daarvoor de benodigde papieren hadden. Ze moesten hun handel direct staken, omdat anders een boete van 2500 euro dreigde. "Het voelde alsof de grond onder mijn voeten wegzakte", zegt Michel van Dijk uit Veenendaal. Hij is een van die particulieren die zijn onderneming aan huis moest sluiten.
In een persbericht toont de gemeente begrip voor de particulieren. "Vanwege de coronacrisis kampen veel werkgevers en zelfstandige ondernemers met substantieel omzetverlies. Ondanks de steunmaatregelen van de rijksoverheid kan dit tot gevolg hebben dat bedrijven failliet gaan of mensen hun baan verliezen. Mensen die thuis komen te zitten, richten zich begrijpelijk op mogelijkheden om geld te verdienen, bijvoorbeeld door het starten van een eigen bedrijf aan huis."
Toch is dat niet de bedoeling. Er zijn nou eenmaal regels om afhaalmaaltijden te mogen verkopen, zegt burgemeester Gert-Jan Kats. "Niet om het ingewikkeld te maken, maar om te zorgen dat de werkzaamheden hygiënisch en veilig gebeuren en om te voorkomen dat omwonenden (stank)overlast ervaren." Zo moet de plaats van het bedrijf voldoen aan het bestemmingsplan en is er een exploitatievergunning nodig.
Lees hier meer over de restaurants in Veenendaal.

Het coronajaar in foto's

Wat een jaar hé, zijn jullie ook zo klaar met de coronacrisis? Eind december blikken we terug aan de hand van jullie foto's. Stuur ons je mooiste coronafoto uit de provincie Utrecht en vertel het verhaal erachter.
Voor veel regiogenoten is het een jaar van onzekerheid, stress en verdriet. Toch hebben we in het voorjaar ook veel foto's voorbij zien komen waaruit optimisme klonk en goed te zien was hoe we elkaar staande houden of hoe we er voor anderen zijn.
Heb jij zo'n bijzondere foto én wil je daarover vertellen, dan komen we je misschien wel interviewen. Stuur een mailtje met de foto en je verhaal naar coronafoto@rtvutrecht.nl.
Hier zie je alvast wat voorbeelden uit het voorjaar.