Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Utrecht vindt onderdak voor alle voedselbanken in de stad

UTRECHT - Alle tien de Utrechtse voedselbanken hebben de komende jaren onderdak. Dat meldt de gemeente. Er werd nog gezocht naar locaties voor de vestigingen in Ondiep en Leidsche Rijn, en dat is nu gelukt.

Het uitgiftepunt voor de wijk Ondiep verhuist naar buurthuis De Uithoek aan de 2e Daalsedijk. De voedselbank van Leidsche Rijn verhuist in april volgend jaar naar een winkelpand bij winkelcentrum Terwijde. En iets later in het jaar trekt ook de voedselbank in Vleuten-De Meern naar een nieuw onderkomen in de Marekerk.

Ook de dierenvoedselbank zocht nieuwe ruimte en ook daar is de oplossing gevonden, met een locatie aan de Van Tuyllkade in de wijk Zuilen.


Centraal magazijn


Het is het sluitstuk van een nieuwe koers die is ingezet voor de Utrechtse voedselbanken. Eerder dit jaar opende in de wijk Overvecht al een centraal magazijn. De pakketten met levensmiddelen worden daar ingepakt en daarna verdeeld over de voedselbanken.

Volgens wethouder Voortman heeft dat meerdere voordelen. "Op de locatie van de Stichting Voedselbank Utrecht in Overvecht worden de pakketten gevuld, en die worden vervolgens naar de buurtcentra gebracht, waar ze worden uitgedeeld. Het voordeel is dat we ook hopen dat mensen misschien ook eens gaan kijken wat er allemaal wordt georganiseerd in zo'n buurtcentrum."

Een ander voordeel volgens Voortman is dat de aanvoer van voedsel beter gegarandeerd is. "We hebben mensen die heel hard werken op die uitgiftepunten, maar je ziet soms dat het maar aan een heel beperkt aantal mensen hangt. En wat je niet wil hebben is dat als een co÷rdinator er om wat voor reden dan ook mee zou moeten stoppen, dat de uitgifte in de hele wijk stil komt te liggen."


Sociale winkel


De voedselbanken in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern vormen wel een uitzondering. De uitgifte gaat daar iets anders, is het plan. Voortman: "Er gaat daar geŰxperimenteerd worden met een concept van een sociale winkel. Het idee is dat mensen daar ter plekke kunnen kijken hoe ze hun pakket kunnen samenstellen. Het moet idee moet nog wel uitgewerkt worden."


Toevoer


Voortman noemt de huisvesting een grote stap, maar de problemen voor de voedselbanken zijn verre van voorbij. De aanvoer van voedsel blijft nog altijd een probleem. Temeer omdat supermarkten steeds vaker producten aan het eind van de houdbaarheidsdatum tegen heel lage prijzen aanbieden. Producten die eerder nog naar de voedselbank gingen.

Voortman: "Daarom ben ik ook blij met acties vanuit het Rijk om voedselbanken te steunen. Tegengaan van verspilling is goed, maar het moet niet zo zijn dat mensen die zelf hun eten niet kunnen kopen daar de dupe van worden. En we hebben zelf ook gezegd dat als nou blijkt dat voedselbanken te weinig eten hebben, dat we als gemeente bijspringen om te helpen.

"Ik wil bij deze ook nog mijn oproep herhalen: als mensen wat kunnen missen, doneer dan vooral. Geld of eten is echt nog heel erg welkom."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.




Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -