Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Opnieuw boerenprotest in Den Haag: 'Wees alert op trekkers'

1/4
PROVINCIE UTRECHT/DEN HAAG - Boeren protesteren vandaag opnieuw in Den Haag tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Dat doen ze door op trekkers langs paleis Huis ten Bosch te defileren. Er worden enkele duizenden deelnemers verwacht. Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten alert te zijn op mogelijke landbouwvoertuigen op de weg en raadt aan indien nodig de rijstijl aan te passen.

Boer Pieter Kuijer uit Soest was vanmorgen om 6.00u nog onderweg


"Wat er precies gaat gebeuren weten we nog niet", zei boerenondernemer Pieter Kuijer uit Soest vanmorgen vroeg op Radio M Utrecht. Hij was toen in een stoet van enkele tientallen trekkers uit het Eemland onderweg naar de Hofstad. "Het was de bedoeling dat we de koning iets zouden aanbieden, maar ik heb begrepen dat dat niet doorgaat."


Verzoekschrift


De organisatie wilde aanvankelijk bij het woonpaleis van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de drie prinsessen demonstreren. Ze wilden de koning daar een verzoekschrift aanbieden, maar dat staan de autoriteiten niet toe. Een kleine delegatie mag wel naar het Kabinet van de Koning bij de Hofvijver.

 Trekkers op de Benoordenhoutseweg in Den Haag, achter paleis Huis Ten Bosch. Trekkers op de Benoordenhoutseweg in Den Haag, achter paleis Huis Ten Bosch. | Foto: ANP

"Ze willen die nieuwe stikstofwet er voor het kerstreces doorheen jassen. Die wet is funest voor de boeren, die heeft heel veel gevolgen", zei Kuijer. "Er is nog veel onduidelijkheid over, maar als we niets doen hebben we alles vergooid. We hopen dat de koning zijn handtekening er niet onder zet."


Levensmiddelen


Na het trekkerdefilé gaan de actievoerders naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL in Leidschendam. Daar willen ze hun eigen keurmerk Farmer Friendly onder de aandacht brengen.

"Het lijkt erop dat ze de meeste boeren uit Nederland weg willen hebben", lichtte Kuijer toe. "Dat heeft niet alleen gevolgen voor de boer zelf. Burgers worden dan voor voedsel van het buitenland afhankelijk. Het Nederlandse voedsel is van zeer hoge kwaliteit. Daar moeten we zuinig op zijn, denk ik."


Botsing bij Vinkeveen


Voor Kuijer zelf stopte de protestdag overigens al voor hij Den Haag bereikte. Zijn zoon, die ook in de stoet reed, kwam op de provinciale weg bij Vinkeveen in botsing met een andere landbouwer. Zijn trekker kon niet verder. Kuijer besloot zijn zoon verder te vergezellen en brak zijn reis daarom af.

Boer Pieter Kuijer uit Soest ziet af van protest na ongeluk bij Vinkeveen


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -