Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Speciale ansichtkaarten en een half uurtje wandelen: het is Wereld Diabetes Dag

1/2
PROVINCIE UTRECHT/AMERSFOORT - Je zag het misschien vandaag al ergens op sociale media voorbij komen: mensen die een half uurtje door hun buurtje liepen en daar een foto van op Twitter of Facebook plaatsten. Het was een actie van de Bas van de Goor Foundation vanwege Wereld Diabetes Dag.
Wereld Diabetes Dag is in 1991 in het leven geroepen door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Die wil daarmee aandacht vragen voor de ziekte. Niet alleen heeft die veel impact - als je diabetes hebt, ben je daar 24 uur per dag mee bezig - maar ook omdat steeds meer mensen diabetes hebben.
Oud-topvolleyballer Bas van de Goor riep vandaag met zijn organisatie mensen op om in beweging te komen. Bewegen is voor iedereen belangrijk, maar kan voor mensen met diabetes ook van invloed zijn op de ziekte, zegt Van de Goor die zelf ook diabetes heeft.

Vanuit het hele land werd meegedaan aan de actie. Ook de directeur van Diabetesvereniging Nederland uit Leusden liep een rondje.
Het Diabetesfonds uit Amersfoort heeft ter ere van Wereld Diabetes Dag ansichtkaarten ontworpen. "Vandaag is diabetes voor ťťn dag geen onzichtbare ziekte", schrijft de organisatie uit Amersfoort op Facebook.
Corona


Volgens UMC Utrecht heeft de coronapandemie veel impact op diabetespatiŽnten. Het ziekenhuis zag het aantal beenamputaties explosief toenemen tijdens de lockdown.

Dat heeft te maken met de zenuwschade die diabetespatiŽnten kunnen ontwikkelen in hun onderbenen en voeten. Zij merken een wondje daardoor minder snel op. Normaal gesproken komen ze daarom geregeld in het ziekenhuis om naar hun voeten en benen te laten kijken. Maar door corona komen minder diabetespatiŽnten op controle in het ziekenhuis. Arts-onderzoeker Willem Rinkel legde eerder op Radio M Utrecht uit dat daardoor flinke schade kan ontstaan, met dus ook een amputatie als gevolg.

Willem Rinkel van UMC Utrecht over coronaschade bij diabeten en over een onderzoek naar zenuwschade


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -