Epidemioloog Red Team: 'Hoe strenger de coronamaatregel, hoe sneller je er weer uit bent'

PROVINCIE UTRECHT - Om van de hoge besmettingsgraad af te komen, moet het kabinet zo snel mogelijk heel strenge maatregelen nemen. Dat zei epidemioloog Arnold Bosman vanavond in het tv-programma UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord. "Hoe strenger de maatregel, hoe sneller je er weer uit bent."
Bosman is lid van het zogenoemde Red Team, een groep van wetenschappers die het Outbreak Management Team gevraagd en ongevraagd advies geeft over de corona-aanpak. Volgens hem zijn er twee zaken van essentieel belang bij die strenge maatregelen.
"Iedereen die mogelijk klachten heeft, moet meteen getest kunnen worden. De uitslag moet ook meteen bekend zijn. Als je positief bent getest, moet je je gelijk isoleren en moet je behandeld kunnen worden als je tot een risicogroep behoort. Het tweede is dat iedereen met wie je in de afgelopen drie dagen in contact bent geweest zo snel mogelijk moet worden opgespoord en in quarantaine. De GGD is supergoed in het opsporen van die contacten, maar dat werkt niet als mensen niet willen meewerken. Veel mensen willen zich niet laten testen, dus ik zou tegen premier Rutte willen zeggen: zorg dat je die mensen kunt overtuigen."

Avondklok

In de uitzending beantwoordde Bosman verschillende vragen van RTV Utrecht-kijkers. Zo ging hij in op het eventueel instellen van een avondklok. Volgens de epidemioloog zou een avondklok zeker helpen. "De vraag is alleen of je daarvoor moet kiezen. (...) Een avondklok wordt in veel landen ingezet als andere maatregelen niet snel genoeg werken. Dat heeft dan twee effecten: met een avondklok zorg je dat mensen nóg minder contact met elkaar hebben, maar je zorgt er ook voor dat de mensen die misschien de bestaande adviezen nog niet serieus nemen, dat ze zich er bewust van zijn: het is dus toch wel menens."

Vaccin veilig?

Eerder werd bekend dat fabrikant Pfizer vergevorderd is met de ontwikkeling van een vaccin. Een van de vragen in de uitzending was of zo'n snel ontwikkeld vaccin wel veilig genoeg is. "In Europa hebben we het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Dat is de waakhond voor alle medicijnen die mogen worden gebruikt en die worden toegelaten op de markt. Dat agentschap kijkt gruwelijk kritisch naar de veiligheid en zeker als het gaat om vaccins. (...) Vaccins geef je aan totaal gezonde mensen, dus daar mag je geen enkel risico mee nemen", aldus Bosman.
Het vaccin dat de Amerikaanse farmaceut Pfizer op de Nederlandse markt wil brengen is er voorlopig nog niet. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen liet eerder weten dat er eerst duidelijkheid moet zijn of het wel werkt en of het opweegt tegen de risico's. Daarvoor wacht het CBG op de officiële gegevens die ingediend worden bij het Europees medicijnagentschap EMA.

Mondmaskers

In de uitzending kwam ook de veiligheid van zogenoemde gelaatsmaskers aan bod. Zijn die net zo effectief als een mondkapje? Bosman: "Als je het hebt over gelaatsmaskers met dat plastic voor je gezicht, is dat zeker niet zo effectief als een mondmasker. Je moet het eigenlijk altijd gebruiken mét mondmasker. Als je alleen een face shield gebruikt, ben je soms nóg gevaarlijker af."
Als voorbeeld noemt Bosman een situatie in Zwitserland waar iemand op een terras zat die positief getest was op het coronavirus. "De enige personeelsleden die besmet waren, waren de personen die zo'n face shield hadden gedragen. Dus ik zou dat zeker niet als alternatief voor een mondkapje gebruiken."
Bekijk de hele uitzending van UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord