Corona Vandaag: 'hoopvol' RIVM ziet stabilisering en oproep om te helpen in de zorg

PROVINCIE UTRECHT - Het RIVM reageert "hoopvol" op de laatste besmettingscijfers. Het aantal besmettingen lijkt voorzichtig te stabiliseren. Al gaan steeds meer evenementen niet door, of worden ze afgeraden. Ook Sint-Maarten schuift in dat steeds langere lijstje aan. Dat en meer lees je in onze dagelijkse rubriek: Corona vandaag.

Aantal besmettingen in provincie stijgt licht

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn er 1092 nieuwe coronabesmettingen in de provincie Utrecht geconstateerd. Dat zijn er 13 meer dan gisteren. Dat blijkt uit de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het RIVM meldt wel dat het aantal meldingen vertekend kan zijn door de storing van afgelopen woesdag. Veel van die positieve testen zijn alsnog verwerkt de afgelopen 24 uur.
In de provincie zijn 7 personen aan de gevolgen van het virus overleden. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.
Daarnaast liggen er vandaag 195 coronapatiënten in de vier Utrechtse ziekenhuizen, 5 meer dan gisteren. Van hen liggen 48 patiënten op de ic-afdelingen, 4 meer dan gisteren.
Diakonessenhuis Utrecht: 32 patiënten in de kliniek, 6 op de IC
Meander Medisch Centrum: 23 in de kliniek en 12 op de IC-afdeling
Sint Antonius Nieuwegein: 50 patiënten in de kliniek, 14 op de IC
UMC Utrecht: 42 in de kliniek, 16 op de IC

Bunschoten aan kop

In de meeste Utrechtse gemeenten blijft het aantal besmettingen de afgelopen week redelijk stabiel. Bunschoten scoort opnieuw hoog. Daar werden zowel gister als vandaag 41 mensen positief op het virust getest.
Daarmee telt Bunschoten omgerekend 187 besmettingen per 100.000 inwoners gerekend over de afgelopen dag. Dat is met afstand het hoogste cijfer in de provincie. Eerder deze maand sprong de gemeente in negatief op zich ook al uit. Burgemeester Melis van de Groep gaf toen aan zich zorgen te maken over het aantal besmettingen.
Bekijk hieronder de situatie in jouw gemeente:

RIVM hoopvol

In heel Nederland zijn bij het RIVM de afgelopen dag 11.141 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 865 meer dan gisteren werden gerapporteerd. Volgens het RIVM stabiliseren de cijfers. Het hogere aantal besmettingen wordt onder meer verklaard door de storing van afgelopen woensdag en het grotere aantal afgenomen testen.
Ook de situatie op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen lijkt te stabiliseren. De verpleegafdelingen behandelen momenteel 1818 coronapatiënten. Dat zijn er 13 minder dan op donderdag en woensdag. Op de intensive cares steeg het aantal patiënten met 14 naar 567 in totaal.
Dat kan een eerste effect zijn van de maatregelen die de overheid twee weken geleden invoerde, aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "De komende dagen moeten aantonen dat deze trend doorzet", voegt hij er aan toe.

VRU: 'Ga niet langs de deuren tijdens Sint-Maarten'

Vier Halloween en Sint-Maarten dit jaar niet buiten. Die dringende oproep doet de Utrechtse Veiligheidsregio. Kinderen gaan traditiegetrouw langs de deuren om snoep op te halen, maar dat is dit jaar geen goed idee vanwege het coronavirus.
Ouders wordt gevraagd om Halloween (31 oktober) en Sint-Maarten (11 november) binnen te vieren met hun kinderen. "Hoe verleidelijk het ook is om naar buiten te gaan, aanpassen van ons gedrag is de sleutel om besmettingen met het coronavirus samen onder controle te krijgen", schrijft de Veiligheidsregio.

Kabinet kan meer doen om jongeren te bereiken

Het Kabinet spreekt jongeren nu niet op de juiste manier aan. Dat zegt gedragswetenschapper Kees van den Bos in het speciale programma 'UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord' van RTV Utrecht. Daarin ging Van den Bos in op vragen van kijkers.
In de uitzending ging de gedragswetenschapper onder meer ook in op de vraag waarom sommige mensen de coronaregels niet naleven en of we elkaar ooit weer gaan knuffelen.

Rutte ziet nog geen reden voor extra coronamaatregelen

Vooralsnog ziet premier Mark Rutte geen redenen voor extra coronamaatregelen. Wel kan het "dienstig" zijn extra maatregelen te nemen zodat een daling van het aantal coronabesmettingen sneller gaat, mits dan goed afgewogen wordt welke economische schade dit met zich meebrengt.
Het kabinet kijkt "stap voor stap" of er meer moet gebeuren tegen corona. Als extra maatregelen toch nodig blijken, dan sluit het kabinet die niet uit, zei Rutte na de ministerraad. De komende dagen moeten uitwijzen of de eerder genomen maatregelen effectief genoeg zijn. Dinsdag geven Rutte en minister De Jonge een persconferentie over de recente ontwikkelingen.

Bewoners Kanaleneiland roepen op om de coronaregels na te leven

Bewoners, ondernemers en moskeebestuurders van de Utrechtse wijk Kanaleneiland roepen in een filmpje op om de coronaregels na te leven. "Ik zeg nee tegen corona", is de centrale boodschap. De video is onder meer een initiatief van de gemeente Utrecht.

Utrecht maakt 3 miljoen vrij voor kunst en cultuur in coronatijd

De gemeente Utrecht geeft 3 miljoen noodsteun voor de cultuur- en erfgoedsector. Met dat geld moeten instellingen proberen de financiële schade die ze hebben opgelopen als gevolg van de coronacrisis te compenseren.
De noodsteun is eerste instantie gericht op gesubsidieerde organisaties. Aanvragen kunnen tot en met 22 november worden ingediend. Ook niet-gesubsidieerde instellingen zonder winstoogmerk kunnen een financiële bijdrage krijgen, mits zij ook geld ontvangen van andere partijen.

'Kom helpen in de zorg'

Mensen die nu weinig om handen hebben, zoals werknemers in de horeca en de reiswereld, worden opgeroepen (ook tegen betaling) te komen helpen in de zorg. Als ze eerder al eens in de zorg hebben gewerkt is dat helemaal mooi, maar ook anderen zijn welkom. Die kunnen voor lichte zorgtaken worden klaargestoomd met een cursus van een week. Werkgevers wordt intussen gevraagd in hun personeelsbestand te zoeken naar mensen die uitgeleend zouden kunnen worden aan de zorg en die ze voor de gelegenheid wel even willen missen.
De oproepen komen van ActiZ, de branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg, en van Extra handen voor de zorg, een breed samenwerkingsverband van onder meer werkgeversorganisaties en opnieuw ActiZ. Extra handen voor de zorg bestaat al langer en heeft nu 2500 mensen beschikbaar, maar dat moeten er veel meer worden.

Markt IJsselstein niet terug naar het centrum

De markt in IJsselstein komt voorlopig niet terug in de binnenstad. Burgemeester en Wethouders vinden dat het risico te groot is dat bezoekers te dicht bij elkaar komen. In verband met corona-maatregelen wordt de weekmarkt nu gehouden op het evenemententerrein Het Podium.
Ondernemers spraken eerder nog de wens uit om weer terug naar de binnenstad te gaan. Op het evenemententerrein krijgen de tijdelijke lantaarnpalen stormankers, met het oog op het verwachte weer in de komende maanden.

Recordaantal studenten naar Universiteit Utrecht

Nederlandse universiteiten tellen dit collegejaar een recordaantal studenten. Dat blijkt uit voorlopige inschrijfcijfers van de Vereniging van Universiteiten waarover de NOS bericht. De universiteiten tellen 328.000 studenten, dat is 8 procent meer dan in het collegejaar 2019-2020. Bij de Universiteit Utrecht is het percentage zelfs nog een procent hoger.
De groei is vooral het gevolg van de coronacrisis: doordat de centrale eindexamens op middelbare scholen dit jaar wegvielen, haalden meer scholieren hun vwo-diploma. Vermoedelijk zijn er ook minder scholieren die voor een tussenjaar kiezen omdat de reismogelijkheden zijn beperkt vanwege corona. Universiteiten zijn ook coulanter geweest met studieadviezen.

Stemlokalen eerder open door coronacrisis

Nederlanders kunnen volgend jaar niet op één, maar op drie verschillende dagen naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Voor 70-plussers die vanwege corona de gang naar het stemlokaal niet aandurven, wordt het mogelijk om per post hun stem uit te brengen, zei minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vrijdag na afloop van de ministerraad.
Ollongren is al langer bezig de wet aan te passen, om de Tweede Kamerverkiezingen in coronatijd veilig te laten verlopen. Zo stelde ze eerder al voor om het aantal volmachtstemmen dat mensen namens een ander kunnen uitbrengen te verhogen, van twee naar drie.

Vrachtwagenchauffeurs balen van gesloten wegrestaurants

Vakbond CNV Vakmensen en wegrestaurants komen op voor vrachtwagenchauffeurs. Door de coronacrisis kunnen zij onderweg bijna nergens terecht voor een hapje eten, een kopje koffie en een praatje met collega's. Dat moet anders, vindt de vakbond, die een petitie is gestart om op te komen voor de vrachtwagenchauffeurs. Ze willen dat er voor deze beroepsgroep meer voorzieningen komen.
Ook in de regio hebben chauffeurs veel last van de sluiting. Zoals Ronnie Smit en Ans de Heus. Lees hieronder hun verhaal.

Bed & Breakfast wordt teststraat

Er is weer een nieuwe corona-sneltest-locatie in onze provincie: in een Bed & Breakfast langs de provinciale weg Montfoort - Oudewater. Volgens de initiatiefnemer is vooral bij ondernemers veel interesse in sneltesten. Zij willen snel weten of hun personeel corona heeft, want anders zitten zij te lang onnodig thuis. Het Bed & Breakfast stond toch al leeg vanwege de coronacrisis. In veel andere Utrechtse plaatsen zijn ook al sneltest-locaties, bijvoorbeeld in Amersfoort, IJsselstein en Bunnik.

Meer overledenen dan gewoonlijk

Vorige week zijn naar schatting 3450 mensen overleden in Nederland, bijna 600 meer dan gebruikelijk voor deze periode. Vergeleken met de voorgaande week zijn er 250 mensen meer doodgegaan, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.
"De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de corona-epidemie in Nederland", aldus het CBS. De sterfte nam vooral toe onder mannen. Naar schatting stierven er 1800 mannen en 1650 vrouwen. Afgelopen week overleden er vooral meer mensen van 65 jaar of ouder.
Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie overleden ongeveer 10.000 mensen bij wie vastgestelde of vermoedelijke Covid-19 de doodsoorzaak was. Van alle coronadoden ontving 60 procent langdurige zorg. Dat zijn chronisch zieken, kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige geestelijke of lichamelijke beperking.
Bekijk het aantal overleden per week in de provincie Utrecht: