Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Recordaantal studenten naar Universiteit Utrecht, vooral door corona

UTRECHT - Nederlandse universiteiten tellen dit collegejaar een recordaantal studenten. Dat blijkt uit voorlopige inschrijfcijfers van de Vereniging van Universiteiten waarover de NOS bericht. De universiteiten tellen 328.000 studenten, dat is 8 procent meer dan in het collegejaar 2019-2020. Bij de Universiteit Utrecht is het percentage zelfs nog een procent hoger.

De groei is vooral het gevolg van de coronacrisis: doordat de centrale eindexamens op middelbare scholen dit jaar wegvielen, haalden meer scholieren hun vwo-diploma. Vermoedelijk zijn er ook minder scholieren die voor een tussenjaar kiezen omdat de reismogelijkheden zijn beperkt vanwege corona. Universiteiten zijn ook coulanter geweest met studieadviezen.


Utrecht


Opmerkelijk in Utrecht is dat het aantal studenten van binnen Ún buiten de EU ook is gestegen, in tegenstelling tot de landelijke trend. "In ieder geval in de Bachelorfase zien we een toename, dus buitenlandse studenten zijn toch naar Utrecht gekomen of in Utrecht aan de studie begonnen en doen dat dan op afstand. Alleen in de Masterfase zie je een kleine afname van het aantal studenten dat van buiten de EU komt", laat een woordvoerder weten.

Opleidingen die het goed doen op de Universiteit Utrecht zijn onder andere Rechtsgeleerdheid, Biologie en Sociale geografie en planologie.


Gevolgen


"Het komende jaar moet blijken wat de gevolgen zijn van het uitstellen van het bindend studieadvies", zegt VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg tegen de NOS. "Het is goed mogelijk dat volgend jaar de uitval stijgt doordat studenten alsnog vastlopen in hun studie."

Wat ook meespeelt in de toename is dat minder studenten dan verwacht hun diploma hebben gehaald, omdat bijvoorbeeld bepaalde vakken niet konden worden afgerond.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -