Soest heeft geen behoefte aan referendum over vuurwerkverbod

© Pixabay
SOEST - Soest krijgt geen volksstemming over het ingevoerde vuurwerkverbod. Daarvoor is niet genoeg animo, laat de gemeente weten.
Het besluit van de gemeente is 'referendabel'. Dat betekent dat elke kiesgerechtigde in Soest drie weken de tijd had voor een verzoek om een referendum. Soest ontving er 181, waarvan er tien ongeldig bleken, bijvoorbeeld omdat ze dubbel waren ingediend. Als er 254 verzoeken waren ingediend - 0,7 procent van alle kiesgerechtigden in Soest - dan hadden de indieners handtekeningen kunnen ophalen om het verzoek te steunen. Maar zover komt het dus niet.

Teleurstelling

Soester Patrick van Rijn, die het initiatief nam tot het referendum, baalt. Het tekort aan referendumverzoeken wijt hij onder meer aan het feit dat mensen DigiD moesten gebruiken. "Veel mensen waren hun inloggegevens kwijt." Ook baalt hij dat hij vanwege corona geen campagne kon voeren op straat. Van Rijn had graag gezien dat er een referendum zou komen in het dorp. "Ik denk dat het ongeveer fifty fifty is qua voor- en tegenstanders van het vuurwerkverbod."
Vanaf december geldt voor heel Nederland een verbod op knalvuurwerk. De gemeenteraad van Soest gaat verder en stelde onlangs vast dat binnen de gemeentegrenzen het afsteken van elk consumentenvuurwerk verboden wordt. Soest is daarmee de enige gemeente in de provincie Utrecht met een volledig vuurwerkverbod.
Handhaversvakbond De Nederlandse BOA Bond liet weten erg blij te zijn met het besluit. Een aantal partijen in de raad vreest echter dat de BOA's het zwaar gaan krijgen bij het handhaven van het verbod tijdens de komende jaarwisseling.
Een petitie tegen het vuurwerkverbod in Soest werd ruim 1600 keer getekend, maar daar konden ook mensen van buiten de gemeente aan deelnemen.