Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Corona Vandaag: cijfers bieden weinig houvast, wintersport wordt moeilijk

1/4
PROVINCIE UTRECHT - Het wordt de komende dagen spannend of het aantal besmettingen afvlakt of niet. De verwachting is inmiddels wel dat de wintersport lastig wordt dit jaar. Het laatste coronanieuws lees je dagelijks in deze rubriek: Corona vandaag.


Weinig houvast


De recente cijfers over de verspreiding van het coronavirus bieden nog te weinig houvast om iets te zeggen over het effect van de laatste coronamaatregelen. Dat komt mede door problemen met de registratie, legde RIVM-baas Jaap van Dissel vandaag uit in de Tweede Kamer. Afgelopen weekeinde kampte het gezondheidsinstituut met een ICT-probleem waardoor niet alle positieve tests verwerkt konden worden.

Van Dissel zegt wel dat in de dagelijkse aantallen besmettingen een afvlakking zichtbaar is. "Daar zijn we van overtuigd." Maar een zekere daling is er nog niet, en die is wel nodig om de druk op de ziekenhuiszorg te verlichten. "Is het stabiel, neemt het nog toe, of is het aan het afnemen? Met dat dilemma zitten we."


Weer storing: cijfers geven vertekend beeld


Ook vandaag waren er technische problemen, waardoor de cijfers mogelijk een vertekend beeld geven. Er werden landelijk slechts 8123 positieve tests gemeld, aanzienlijk lager dan de voorgaande dagen. Hoeveel meldingen niet zijn verwerkt, is niet bekend.

In de provincie Utrecht werden 577 nieuwe besmettingen gemeld, maar ook deze cijfers moeten we dus met een flinke korrel zout nemen. Gisteren waren het er nog 835. Er zijn volgens het RIVM vandaag ook zeven nieuwe patiŽnten uit onze regio opgenomen in het ziekenhuis en er zijn vijf sterfgevallen gemeld.
[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/5f9992f81b61d]

Ziekenhuizen: cijfers lopen nog op


Duidelijk is wel dat er inmiddels 2374 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen liggen. In Duitsland liggen daarnaast ook nog twee coronapatiŽnten uit Nederland in het ziekenhuis. Het totale aantal komt daarmee op 2376, 18 meer dan een dag eerder, becijfert het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽntenspreiding (LCPS).

Van de ziekenhuispatiŽnten met Covid-19 liggen er 545 op de intensive care, onder wie de twee mensen die naar het Duitse MŁnster zijn gebracht. Dat is een stijging van 16 ten opzichte van gisteren.

In onze regio liggen er vandaag 190 patiŽnten in het ziekenhuis, vier meer dan gisteren. Op de ic-afdelingen liggen 44 corona-patiŽnten, ťťn meer dan gisteren. Het grootste aantal patiŽnten ligt in het Sint Antonius in Nieuwegein.
Diakonessenhuis Utrecht: 34 patiŽnten in de kliniek, 6 op de IC
Meander Medisch Centrum: 25 in de kliniek en 10 op de IC-afdeling
Sint Antonius Nieuwegein: 50 patiŽnten in de kliniek, 13 op de IC
UMC Utrecht: 37 in de kliniek, 15 op de IC


Kuipers: afvlakking is snel nodig


Het nog altijd stijgende aantal ziekenhuisopnames van patiŽnten met het coronavirus laat zien "dat we nog steeds op het verkeerde spoor zitten". Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, in de Tweede Kamer.

De druk op de ziekenhuizen neemt door het nog altijd snel oplopende aantal besmettingen verder toe, waarschuwt Kuipers. In het beste geval wordt de piek voor de ziekenhuizen al volgende week bereikt, maar dan moet de komende dagen echt een afvlakking te zien zijn. De oplopende opnames in de ziekenhuizen, zowel op de ic als op verpleegafdelingen, wijzen daar volgens hem nu nog niet op.


Niet op wintersport


De corona-uitbraak zal waarschijnlijk nog niet onder controle zijn wanneer Nederlanders op vakantie gaan naar wintersportgebieden. In dat geval zal vermoedelijk een negatief reisadvies voor die skigebieden gelden, verwacht het Outbreak Management Team (OMT), dat de overheid adviseert over de aanpak van de coronacrisis.

Het OMT wil verder dat er gerichte voorlichting komt voor groepen over de coronaregels. Ouderen zouden voorgelicht moeten worden "over de risico's van overwinteren in het buitenland".


Eigen eten en drinken mee naar de dierentuin


Vandaag is in het Veiligheidsberaad besloten dat afhaalhoreca in dierentuinen niet langer is toegestaan. Dierenpark Amersfoort laat weten dat de maatregel morgen ingaat en dat iedereen zijn eigen boterhammen mee moet nemen.


Wil je toch dat er voor je gekookt wordt? Bij veel restaurants kan je eten afhalen.Rechtbank wijkt uit naar provinciehuis


De rechtbank Midden-Nederland houdt de komende twee maanden zittingen in het provinciehuis in Utrecht. De provincie stelt de Statenzaal en de Commissiekamer beschikbaar voor rechtszaken. Vrijdag is de eerste zitting.

Vanwege corona-maatregelen is de capaciteit van gerechtsgebouwen beperkt, bijvoorbeeld omdat de zalen na elke zaak schoongemaakt moeten worden. Andere zalen zijn te klein om afstand te kunnen houden. In het provinciehuis aan de Archimedeslaan zijn de zalen groter.

In het provinciehuis worden alleen civiele zaken behandeld en geen strafzaken vanwege de veiligheid.


Sneltestlocaties


Het kabinet wil in de strijd tegen het coronavirus het aantal testmogelijkheden flink verruimen. Er komen onder meer 25 testlocaties voor sneltesten en de eerste locaties moeten eind volgende maand al open. Verder komen er zeven extra grote testlocaties waar naast de gewone test ook verscheidene soorten sneltesten worden aangeboden. Daarover wordt gesproken met Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Eindhoven.Hoogleraar UU: 'Kabinet moet nieuwe tactieken bedenken voor tweede golf'


Ondertussen mist hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos creativiteit bij het kabinet om nieuw beleid te bedenken, zodat mensen zich ook echt aan de regels gaan houden. Het Outbreak Management Team dat het kabinet adviseert over corona, moet volgens hem daarom ook gedragsdeskundigen toelaten.

"Sommige mensen zijn verveeld, anderen zijn angstig, de derde is op zoek naar plezier of probeert zijn bedrijf boven water te houden. We moeten niet meer dezelfde tactieken uit maart, april herhalen, maar nieuwe denken bedenken. Die creativiteit en innovatie zou je eigenlijk wat meer willen zien."

Luister hier het gesprek met Van den Bos op Radio M Utrecht.

Hoogleraar Kees van den Bos wil meer creativiteit bij coronaregelsUtrechtse burgemeesters praten over corona


De burgemeesters in onze regio waren vandaag ook bij elkaar voor een "afstemmingsoverleg" over de coronamaatregelen. Alles online uiteraard, vanwege diezelfde coronamaatregelen.Kerkdienst Leerdam


Burgemeester Sjors FrŲhlich van Vijfheerenlanden blikte vanochtend al terug op de zondagsdienst in de SealthiŽlkerk in Leerdam. De kerk ontving afgelopen zondag 230 mensen, veel meer dan het maximum van 30 bezoekers dat is voorgeschreven door het kabinet. Maar voor religieuze bijeenkomsten gelden andere regels. Tot ergernis van de burgemeester: hij ging eerder tevergeefs in gesprek met de kerk om tot een andere bezoekersbeleid te komen.

"We blijven in gesprek met elkaar en dat gesprek is ook prima, maar wij komen daar niet tot afspraken. We zeggen tegen elkaar: we zijn het niet met elkaar eens en de kerk handelt binnen de regels, dus ik kan en wil daar niks aan doen. Maar alsnog doe ik een beroep aan de kerken: houd je aan de afspraken die ook landelijk zijn gemaakt met de grote religieuze organisaties: zoveel mogelijk digitale diensten en maximaal 30 mensen. We hebben de kerken nodig, de supermarkten, sportverenigingen en vooral onszelf nodig om dat virus tegen te gaan", aldus FrŲhlich.

Beluister het hele interview met burgemeester Sjors FrŲhlich van Vijfheerenlanden


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -