Hof stuurt hardhandige vader Bunschoten alsnog naar de gevangenis

© RTV Utrecht
Bunschoten-Spakenburg - Bunschoter Henk K. moet alsnog naar de gevangenis voor het jarenlang mishandelen van zijn kinderen. Het gerechtshof bevestigde vandaag in hoger beroep de twee jaar gevangenisstraf die de rechtbank eerder ook al oplegde.
De strenggelovige K. werd in 2018 al door de rechtbank veroordeeld voor het stelselmatig mishandelen van tien van zijn negentien kinderen. Naast de gevangenisstraf legde de rechter de vader ook een contactverbod op. Hij mocht vijf jaar lang geen contact opnemen met negen kinderen en zijn kleinkinderen.

Bijbel

De vader ging tegen zijn straf in beroep. Bij de behandeling van het hoger beroep haalde hij opnieuw de bijbel aan als rechtvaardiging voor het slaan van zijn kinderen. Die werden als zij iets fout gedaan hadden op een rij gezet en met een lat uit een bedbodem op hun billen geslagen.
De advocaat van de vader bepleitte verder dat K. en zijn vrouw slachtoffer waren van leugens en hele en halve waarheden. De verklaringen van de kinderen zouden onbetrouwbaar zijn, omdat zij rancune koesterden tegen hun vader. De advocaat vond daarom dat er geen straf opgelegd moest worden.

Terug naar de gevangenis

Het gerechtshof ziet dat anders en komt vandaag net als de rechtbank uit op een gevangenisstraf van twee jaar. Wel werd K. vrijgesproken van een groot aantal van de oorspronkelijke verdenkingen. Hij heeft een klein jaar uitgezeten in voorarrest, maar zal voor de resterende maanden alsnog naar de gevangenis moeten.
Alleen als het gaat om het contactverbod, komt het gerechtshof tot een ander oordeel. Het hof bepaalt dat de vader de komende vijf jaren met vier van zijn kinderen geen contact mag hebben. Voor elke keer dat hij dat wel doet, moet hij een week de gevangenis in. De rechtbank had hem eerder een contactverbod opgelegd voor negen kinderen en zijn kleinkinderen.
Het OM had twee weken geleden in hoger beroep drie jaar cel geëist. Dat was al een stuk lager dan twee jaar geleden, toen eiste de officier van justitie vijf jaar gevangenisstraf.