In beeld: Prachtige herfstfoto's, zo maak je ze

PROVINCIE UTRECHT/LAGE VUURSCHE - Kijk jij ook altijd een beetje jaloers naar die prachtige herfstfoto's die je vrienden op sociale media plaatsen? Verslaggever Richard Grootbod ging met natuurfotograaf Yvette van den Berg op pad en kreeg een paar gouden tips.
Yvette van den Berg uit Lage Vuursche maakt natuurfoto's.
Yvette van den Berg uit Lage Vuursche maakt natuurfoto's. © RTV Utrecht / Richard Grootbod
Het bos bij Lage Vuursche, de woonplaats van Yvette, biedt veel mogelijkheden om de eerste schreden op het pad van de natuurfotografie te zetten. Ze maakte er vorig jaar zelf een topfoto, die in Nederland en België inmiddels een miljoen keer is bekeken: een zwart reebokje keek recht in haar lens.
Verslaggever Richard Grootbod op pad met natuurfotograaf Yvette van den Berg 1

Honderd foto's

"Het heeft bij elkaar een kwartier geduurd", herinnert Yvette zich. "Ik zag hem eerder dan hij mij en ik ging direct op mijn hurken. Ik heb honderd foto's van hem kunnen maken terwijl hij steeds een stapje dichterbij kwam. Ik zat heel stil en het jonge dier was nieuwsgierig naar wat daar nou op de grond gebeurde."
Een zwart reebokje keek recht in de lens.
Een zwart reebokje keek recht in de lens. © Yvette van den Berg
Het reebokje verscheen op een zomeravond. Toch is een belangrijk advies van Yvette om vooral in de vroege ochtend op pad te gaan. "Het ontwaken van de dag geeft, in de stilte die je meemaakt, vaak ook grondmist", zegt Yvette.
Verslaggever Richard Grootbod op pad met natuurfotograaf Yvette van den Berg 2

Gouden uurtje

"De dag begint altijd met een blauw uurtje, dat anders dan de naam doet vermoeden meestal maar een paar minuten duurt. De hemel is dan heel mooi gekleurd. Daarna komt het gouden uurtje, van een half uur vóór tot een half uur na zonsopkomst. Gecombineerd met die grondmist eventueel heb je dan gewoon het mooiste moment van de dag te pakken."
Grondmist en een mooi gekleurde hemel.
Grondmist en een mooi gekleurde hemel. © RTV Utrecht / Richard Grootbod
Het tijdstip waarop de zon opkomt verschilt van dag tot dag. Op 21 juni verschijnt hij al rond kwart over vijf. Als je dan nog naar de Veluwe moet rijden moet je echt midden in de nacht op. Op dit moment gaat de zon rond tien voor half negen op. "Uitslapen voor mij", lacht Yvette.

Smartphones

Het materiaal is een factor, natuurlijk. Maar behalve een knots van een camera met een vervaarlijke lens heeft Yvette ook haar telefoon paraat. "De smartphones van tegenwoordig zijn ongelooflijk goed, daar kun je heel mooie foto's mee maken."
Een derde grond, twee derde lucht en de zon op een derde van de zijkant; niet slecht, Richard!
Een derde grond, twee derde lucht en de zon op een derde van de zijkant; niet slecht, Richard! © RTV Utrecht / Richard Grootbod
Maar wat is dan een mooie foto? Voor Yvette maak je die in drie stappen: kijken, compositie bepalen, foto nemen. En er zijn algemene regels die je daarbij op weg helpen, zoals de een-derderegel. Als de zon opkomt zorg je dat de grond een derde van je foto beslaat en de lucht erboven twee derde. De zon zelf kun je op een derde van de zijkant in beeld nemen.

Even wachten

"Geduld is belangrijk", zegt Yvette tegen Richard. "Je wilde daarnet een foto van een spinnenweb nemen. Maar als je even wacht zie je de zon mooi opkomen achter het web. En kom ook vaak naar dezelfde plek terug. Als het toevallig hard waait heb je geen mist bijvoorbeeld. Iedere ochtend is een verrassing."
Spinnenweb met dauwdruppels.
Spinnenweb met dauwdruppels. © RTV Utrecht / Richard Grootbod
En geniet, geniet vooral van de natuur. Yvette publiceerde het boek NatureBliss, een visueel medicijn. "De natuur is een instant blijmaker", legt ze uit. "We maken er gelukshormonen aan, ons stressniveau daalt, we hebben minder piekergedachten... Onderzoek wijst uit dat mensen die niet naar buiten kunnen zelfs een positief effect op hun gezondheid kunnen merken van alleen maar het kijken naar natuurbeelden."
"Als je even wacht zie je de zon mooi opkomen achter het web."
"Als je even wacht zie je de zon mooi opkomen achter het web." © Yvette van den Berg