UZSC-voorzitter en professor infectieziektes: 'Besmettingen ontstaan niet tijdens het sporten'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De topcompetities in de andere sporten dan betaald voetbal hadden ook gewoon door kunnen gaan. Voorzitter Andy Hoepelman van de Utrechste zwem- en waterpolovereniging UZSC zegt in een Berg Sport dat sporten veilig is. Hoepelman is in het dagelijks leven als professor interne geneeskunde en infectieziektes verbonden aan de Universiteit Utrecht.

Ga niet kaarten!

"Ik denk dat sporten veilig is", zegt Hoepelman bij RTV Utrecht. "Je zou het niet zeggen als je de verhalen over AZ hoort, maar ik denk dat die besmettingen niet tijdens het sporten of tijdens het trainen optreden. Ik denk dat je het zo kunt inregelen dat je veilig kunt sporten en veilig in een bubbel kan blijven."
Hoepelman geeft de sporters daarbij een belangrijke tip mee: ga niet kaarten! "Wij hebben daar een aantal jaren geleden onderzoek naar gedaan en het blijkt dat je van het doorgeven van kaarten ook een virus door kunt geven."
"Competities hadden door kunnen gaan"
Om ervoor te zorgen dat het aantal besmettingen in het voetbal wordt teruggedrongen moeten er sancties komen, stelt Hoepelman, die ook in de internationale bond FINA actief is. Hij snapt er niets van dat AZ met dertien positieve gevallen niet is uitgesloten.
"Wij zijn met de FINA plannen aan het maken voor een Olympisch Kwalificatietoernooi. Sporters moeten negatief getest binnenkomen en wij testen vervolgens elke vijf dagen. Bij één positieve test gaat de sporter in quarantaine, bij twee gevallen in één team wordt het hele team opnieuw getest en bij drie gaat het hele team eruit. Zo'n sanctie is het enige dat werkt. In het betaalde voetbal staat er te weinig sanctie op."

Ook nationaal belang

Hoepelman heeft er wel alle begrip voor dat de breedtesport is stilgelegd. "Dat is jammer, want het is gezond om te sporten en het gaat repercussies hebben." Maar de topsport had volgens de UZSC-voorzitter gewoon door kunnen gaan. Hoepelman denkt daarbij vooral aan het belang van de Olympische Spelen.
"Competities hadden door kunnen gaan"
"Als je niet speelt, sta je niet onder druk. Dus in een OKT ben je in het nadeel. Ik denk dat hockey, basketbal, waterpolo, volleybal gewoon door hadden kunnen spelen. Die verplaatsen zich ook, maar dat zijn geen grote hoeveelheden mensen zoals in de breedtesport."
Hoepelman verwijst ook naar de beschikbaar van sneltests. "Die zijn niet duur en ze zijn voorhanden. Kijk bijvoorbeeld naar de test van Abbott, de KNZB heeft die gekocht voor 6 euro 50 per test. We vinden het met zijn allen belangrijk en de overheid staat vooraan als wij goed presteren, dit zijn bedragen waar je in kan investeren."

Publiek in stadions

De sneltests kunnen volgens de UZSC-voorzitter ook nog een ander voordeel hebben: er zou weer publiek de stadions in kunnen. "Als je creatief bent moet dat kunnen. Zo'n sneltest geeft binnen een kwartier een uitslag. Je moet alleen 's ochtends vroeg beginnen."
Met sneltest publiek terug in stadions