Studeren in coronatijd: horecastudenten moeten het doen zonder praktijkervaring

UTRECHT - De horeca zit vanwege de verscherpte coronamaatregelen weer op slot en dat merken ook de vele horecastudenten in de regio. Jonna de Ruiter studeert voor leidinggevende bediening aan het ROC Midden Nederland. Doordat de horeca stil ligt kan zij zich niet in de praktijk ontwikkelen. '"Aangezien mijn opleiding grotendeels uit praktijkleer bestaat is het lastig ervaring op te doen."
Lege tafels, ingepakt servies en weinig personeel. Dat is hoe het er bij café Het Gegeven Paard in Utrecht nu uitziet. Normaal gesproken is het een bruisende omgeving waar de hele dag door gasten in en uit lopen, maar sinds de verscherping van de coronamaatregelen moest de zaak de deuren sluiten.
Studeren in coronatijd: horecastudenten moeten het doen zonder praktijkervaring

Even wennen

Jonna (18) volgt een Beroeps Begeleidende Leerweg opleiding (BBL). Voor haar opleiding werkt zij normaal gesproken vier dagen in de week in de bediening bij café Het Gegeven Paard en volgt zij een keer per week theoretische lessen op school.
Door de coronamaatregelen zit de studente nu vooral thuis. Ze kan alleen nog af en toe naar het werk om wat schoonmaakklusjes te doen, maar bedienen zit er voorlopig niet in. "Het is anders dan dat ik gewend ben maar gelukkig blijf ik zo wel bezig", vertelt ze.

Tweede lockdown

Ook naar school gaan is anders, want net als andere onderwijsinstellingen heeft de school van Jonna verschillende maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Theoretische vakken worden online aangeboden zodat leerlingen die online kunnen volgen in plaats van op school.
Doordat ze minder kan werken en ook nog eens niet meer naar school hoeft zit ze nu veel thuis. "Het voelt voor mij als een tweede lockdown", vertelt ze. Gelukkig ziet ze de situatie ook positief in. "Ik heb nu meer vrije tijd waardoor ik achterstanden van school kan inhalen of vooruit kan werken."
Ondanks dat Jonna veel aan huis gekluisterd zit, voelt zij zich niet eenzaam. Veel van haar huisgenoten werken ook in de horeca en zitten daardoor momenteel in dezelfde situatie. "Gelukkig heb ik leuke huisgenoten waar ik goed mee kan opschieten", zegt ze.
Jonna vindt het jammer hoe de situatie nu is maar begrijpt de maatregelen wel. "De horeca is een gezellige plek waar veel mensen samenkomen en waar veel contactmomenten zijn met anderen. Als we doormiddel hiervan het virus onder controle kunnen krijgen ben ik daar blij mee. Het is belangrijk dat we gezond blijven."