Tessa Sturkenboom volgt Eva Oosters op als raadslid Student & Starter in Utrecht: 'Frisse wind is goed'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Bij de fractie van de Utrechtse partij Student & Starter heeft Eva Oosters zich teruggetrokken als raadslid. Haar plaats is ingenomen door Tessa Sturkenboom. Het wisselen van raadsleden is beleid binnen Student & Starter, zo krijgen meer jonge mensen de kans om te ruiken aan de lokale politiek. Sturkenboom wil zich gaan inzetten voor meer woningen en een gezonder leven.
We treffen het kersverse raadslid voor het oude stadhuis in het centrum van de stad. Het is een goedlachse verschijning. Op weg naar de fractiekamer van Student & Starter slaan we de lift over en nemen de trap. Sturkenboom: "Ik ben onder andere personal trainer en lifestylecoach, ik geef mensen advies hoe ze gezonder kunnen leven. Daarnaast geef ik groepen bootcamp-les en werk als zzp'er in onder andere sportscholen."
Ze is geboren en getogen in Utrecht, alleen de studie bracht haar kortstondig naar Amsterdam. Daar deed ze een pre-master in politieke filosofie. "Verder deed ik niet zo veel met politiek, ik kom niet uit een gezin van politici of zo."

Twee zetels

De 27-jarige is een beetje in het politieke leven gerold, zoals ze het zelf omschrijft. Ze was actief in het bestuur van de studentenroeivereniging Orca en werd daar enthousiast gemaakt voor de nieuwe politieke partij van jonge mensen. "Eigenlijk zocht ik een bijbaantje om een deel van mijn studie te betalen en dus stuurde ik een sollicitatie als fractiesecretaris. Die maakt notulen en schrijft agenda's uit, dat soort werk."
Tessa Sturkenboom
Tessa Sturkenboom © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Van het één kwam het ander en voordat ze het zelf eigenlijk in de gaten had, stond ze bij de daaropvolgende verkiezingen op plek drie van de kieslijst. "Ik voelde me wel vereerd met die plek, het leek me een mooie uitdaging, een mooi avontuur." Bij de verkiezingen was het kantje boord maar ze kwam net niet in de raad: Student & Starter bleef steken op twee zetels.
De partij hanteert de regel dat een raadslid maximaal twee jaar mag dienen, en daarna plaats moet maken voor jong bloed. Dat is gek, want bij de verkiezingen worden de raadsleden voor vier jaar gekozen. "Buitenstaanders kijken daar vreemd tegen aan, dat klopt. Maar voor ons is het logisch. Ik vind het tof dat ik deze kans krijg en ik zou het leuk vinden als meer jonge mensen de politiek in gaan."

Weemoedig afscheid

Raadslid is geen volwaardige baan, de vergoeding is daaraan aangepast. De meeste raadsleden doen er een tijd over om het vak onder de knie te krijgen, het is niet iets dat je op school kan leren. "Ik ben een tijd inhoudelijk fractiemedewerker geweest. Bij een kleine fractie als de onze ben je dan heel erg met de inhoud bezig Je hebt een aantal dossiers onder je, dus zo leer je het wel."
Wat Sturkenboom daarmee wil zeggen, is dat ze de afgelopen maanden genoeg ervaring opgedaan heeft om een vliegende start te maken. Haar voorgangster Oosters stond algemeen bekend als een uitstekend raadslid, waar de raad met weemoed afscheid van genomen heeft. "Maar een frisse wind is ook goed. Nieuw bloed geeft onze partij energie, merk ik. Je kan van je zwakke punt, de kennisoverdracht, ook je sterke punt maken. Wij moeten dat op orde hebben."
Ik voelde me wel vereerd met die plek, het leek me een mooie uitdaging, een mooi avontuur
Tessa Sturkenboom (raadslid Student & Starter)
Sturkenboom ziet voor zichzelf geen carrière weggelegd in de lokale politiek. Over anderhalf jaar maakt ze met plezier plaats voor een volgende generatie studenten of starters. "Ik moet mijn ambitie nog ontdekken. En daarna kijk ik wel wat ik wil. Het zou goed kunnen zijn dat ik over anderhalf jaar zeg dat het mooi geweest is. Maar misschien smaakt het wel naar meer. Misschien wil ik dan wel naar de Tweede Kamer of ik word beleidsmedewerker."
Maar nu wil de jonge vrouw zich eerst focussen op het werk als raadslid. "Ik wil drie dingen bereiken. Ten eerste dat meer jongeren in de politiek gaan. Ten tweede wil ik dat Utrechters gezonder gaan leven, ze moeten meer gestimuleerd en geholpen worden om te gaan bewegen. En ten derde wil ik meer groen in de stad, meer groene gevels, meer zonnepanelen en misschien wel een groen park op een dak." De politica is niet tegen hoogbouw. Wat haar betreft bouwt Utrecht in het Stationsgebied hoger dan de domtoren, een ongeschreven wet in de stad verbiedt dat tot op heden.

Polder Rijnenburg

Het raadslid wil zich ook sterk gaan maken voor veel meer woningen. En dan komen we op het heikele punt van Polder Rijnenburg. Dat weidegebied tussen IJsselstein, Nieuwegein en Utrecht splijt de Utrechts politiek in tweeën. Partijen als de VVD en PvdA willen daar graag gaan bouwen. GroenLinks wil dat pertinent niet, die partij wil alleen binnen de bestaande stad aan de slag. In plaats daarvan wil GroenLinks windmolens plaatsen in de polder. Coalitiegenoot D66 zit daartussen in een spagaat. Die willen van allebei een beetje.
Tessa Sturkenboom
Tessa Sturkenboom © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Als het over Rijnenburg gaat, wordt de echte politica in Sturkenboom wakker. Ze ontwijkt de vragen en kiest haar woorden zorgvuldig. Wel of geen windmolens in de polder? "Ik vind dat het college geen toekomstvisie heeft over de polder. Het is een goudmijn, die moet je optimaal benutten. Het opwekken van duurzame energie en woningbouw hoeven elkaar niet uit te sluiten."
Maar dat was de vraag niet, de vraag was: wel of geen windmolens? "Ja wel, maar alleen als er de garantie is dat daar ook gebouwd kan worden." Student & Starter wil dat er plannen liggen om in 2030 woningen te realiseren. En daarmee positioneert de partij zich keurig tussen D66 en GroenLinks in en dwingt daarmee wellicht een sleutelrol af na de volgende verkiezingen.
Is de partij wel klaar voor die rol, als raadsleden elke twee jaar vervangen worden? Om bijvoorbeeld wethouder te worden, wordt doorgaans eerst jarenlange raadservaring opgedaan en dat ontbreekt dus bij Student & Starter. Toch ziet Sturkenboom geen probleem. "We zijn zeker wel klaar voor een bestuurdersrol en om een wethouder te leveren."