Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Kolonne pantservoertuigen op de snelweg op weg naar legeroefening in Amersfoort

AMERSFOORT - Voor sommige automobilisten op de snelweg A28 bij Amersfoort moet het vanochtend geleken hebben alsof er oorlog was uitgebroken. Maar dat was niet het geval. De 43 Gemechaniseerde Brigade kwam vanuit het Drentse Havelte naar Amersfoort rijden voor een oefening die maandag begint.

Zo'n twintig voertuigen, waaronder Fennek-verkenningswagens en pantservoertuigen, vertrokken bij het krieken van de dag vanuit Drenthe naar het oefenterrein in Amersfoort. Daar zullen zij maandag meedoen aan de oefening Zebra Sword. Die landelijke operatie is op oefenterreinen in onder meer Amersfoort, Arnhem en Hoogeveen.

We doen het niet zo heel vaak over deze grote afstanden."
Bataljonscommandant Vrenken (43 Gemechaniseerde Brigade)


'Bijzonder'


Bataljonscommandant Vrenken leidde de verplaatsing vanochtend. Zo'n kolonne van de landmacht op de snelweg is volgens hem een relatief zeldzaam spektakel. "We doen het niet zo heel vaak over deze grote afstanden. Wat we wel vaker doen, is van hier naar het treinstation om de voertuigen op de trein te zetten." Volgens de commandant is het ook voor de militairen een aparte ervaring. "Wat vooral bijzonder is voor onze chauffeurs, is dat er ook ander verkeer op de weg is. Iets wat je op een oefenterrein natuurlijk zelden ziet."


Zebra Sword


De Zebra Sword-oefening is in Nederland vanwege het coronavirus. Daarom werd de gebruikelijke oefening in Duitsland afgezegd. Maandag begint de operatie. Daaraan doen vier brigades mee van in totaal bijna tienduizend mensen. 11 november is de oefening afgerond.Chinooks


Dit is niet de eerste oefening die vanwege corona in Nederland plaatsvindt. In juli klaagden bewoners van de Utrechtse Heuvelrug over het feit dat er regelmatig rakelings zware Chinook-transporthelikopters over de gemeente vlogen. Ook dat was toen een oefening die vanwege de pandemie in Nederland plaatsvond in plaats van in Duitsland.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -