Hoe psychiatrisch patiënten worstelen met gebrek aan intimiteit tijdens corona

© Pixabay
UTRECHT - "Wil je me even vastpakken nu? Ik voel dat ik teveel in mijn hoofd zit en ik wil even voelen dat ik ook nog een lijf heb. Dat vragen vond ik voor corona al lastig en nu kán ik het niet meer vragen."
Gedwongen afstand houden in tijden van corona is voor mensen met een psychische aandoening erg lastig, merkt psycholoog en onderzoeker Anouk Keizer van de Universiteit Utrecht. Ze doet onderzoek naar het gebrek aan intimiteit in de 'anderhalvemetersamenleving', en wat dat doet met psychiatrische patiënten. Keizer maakte hier drie indringende videoportretten over.
Al langer was Keizer bezig met een onderzoek naar hoe mensen met psychische aandoening aanraking beleven. "Toen kwam corona en gebeurde dit een beetje vanzelf, omdat iedereen - psychische klachten of niet - last leek te hebben van huidhonger."

Gedeeltelijke lockdown

Met haar videoportretten wilde Keizer psychiatrische patiënten een stem geven, maar het is ook een vooruitblik op een groter onderzoek. "In deze portretten laten we drie mensen aan het woord, in het onderzoek vragen we meer mensen om iets over het gebrek aan fysiek contact te hebben. Iedereen beleeft deze gedeeltelijke lockdown anders, maar ik kan me voorstellen dat het voor mensen met een psychische aandoening heel heftig kan zijn."
Eerder dit jaar al bleek uit onderzoek van MIND, de Amersfoortse belangenvereniging voor mensen met psychische problemen, dat de helft van de mensen die kampen met psychische klachten tijdens de eerste coronagolf meer last had van angst, depressiviteit, paniek en slecht slapen.
Keizer is blij dat mensen in de videoportretten zo open hun verhaal vertellen. "We hopen dat iedereen die deze portretten ziet - of je nu een psychische aandoening hebt of niet - inzicht krijgt hoe dit gevoel kan zijn, en dat het ook voor andere mensen met een psychische aandoening leidt tot erkenning en herkenning. Hopelijk zijn deze video's een startpunt om hierover in gesprek te gaan met elkaar: met vrienden, familie of je behandelaar."