Baarnse verzetsstrijder Ernst Sillem overleden

Ernst Sillem in 2013.
Ernst Sillem in 2013. © Wikipedia
BAARN - Ernst Sillem kalkte als 19-jarige anti-Duitse leuzen op de muren van het Baarnsch Lyceum, zijn oude school. In 1942 waagde hij samen met zijn vriend, Jaap van Mesdag, een oversteek per kano naar Groot-Brittannië. De overkant haalden zij niet: ze werden onderschept door een Duits oorlogsschip. De twee werden daarna naar een concentratiekamp getransporteerd.
Vandaag werd bekend dat Ernst Sillem op 97-jarige leeftijd is overleden. De Baarnaar was de laatste Nederlandse overlevende van het concentratiekamp Natzweiler-Struthof.
Sillem kwam in dat kamp terecht na zijn mislukte oversteek. In Natzweiler-Struthof in de Franse Elzas zaten verzetsmensen opgesloten, onder wie zo'n 600 Nederlanders. Het doel was om hen te laten sterven na een lang en zwaar gevangenisregime.
Eén van Sillems leuzen op de muren van het Baarnsch Lyceum.
Eén van Sillems leuzen op de muren van het Baarnsch Lyceum. © NIOD / Beeldbank WO2
Sillem overleefde het kamp en werd in 1944 op transport gezet naar Dachau. Daar werd hij uiteindelijk bevrijd door de geallieerden.
Na de oorlog hield Sillem zich bezig met het bestrijden van honger. Zo richtte hij een voedselbank op in Frankrijk, schrijft de NOS. Tegelijkertijd bleef Sillem betrokken bij het oorlogverleden, bijvoorbeeld door jaarlijks met jongeren een herdenkingsreis te maken naar het kamp waar hij gevangen zat.
In 2015 deed hij mee aan een de tentoonstelling 'Geen nummers maar namen'. Daarin werd het verhaal van oud-gevangen van Dachau verteld door jongeren.