D66 Utrecht: 'Aanpak Kanaalstraat duurt veel te lang'

© RTV Utrecht / Koen van den Berg
UTRECHT - De aanpak van de Kanaalstraat in Utrecht gaat veel te langzaam. Dat vindt D66 in de Utrechtse gemeenteraad. Volgens de partij heeft de gemeente meer dan acht jaar nodig om van plan tot afronding te komen. De partij is daar ontstemd over en voelde vandaag verantwoordelijk wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) aan de tand.
Die zegt nou juist heel trots te zijn op dit project. Volgens haar is het heel logisch dat het zo lang duurt voordat er een schop in de grond gaat. "We komen van heel ver", zei ze tegen de gemeenteraad. Volgens de wethouder was een ongeluk de aanleiding voor het starten van het project. Een vrouw raakte gewond en begon een petitie, aldus de wethouder. In die petitie werd opgeroepen om drempels te plaatsen. Maar dat gaf veel discussie in de straat, waarop de wethouder besloot dat er meer aan participatie moest worden gedaan, zei Van Hooijdonk. Volgens de wethouder is er nu draagvlak voor haar plannen.
Raadslid Has Bakker (D66) stelde vandaag vragen aan de wethouder. Daarbij zei hij dat hij de aanpak van het gebied belangrijk vindt. Volgens Bakker gaat het bij dit project om meer dan het oplossen van een verkeersvraagstuk en het voorkomen van de parkeeroverlast. "Er spelen hier de nodige meer sociale vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, economie en welzijn." Ook vroeg hij om het project te versnellen.
Dat is volgens Van Hooijdonk niet mogelijk. Dat komt omdat het een heel complex project is. Zo wordt er tegelijkertijd aan de riolering en de stadsverwarming gewerkt. Ook moet de Kanaalstraat steeds bereikbaar blijven omdat er veel winkels en bedrijven zitten. Ook gaf Van Hooijdonk aan dat niet alle wensen van iedereen vervuld kunnen worden. "Het geld klotst niet over de plinten", zei ze.
Has Bakker is met een deel van de antwoorden niet tevreden, hij denkt wel dat er versneld kan worden. Hij gaat daarom een extra debat over dit onderwerp in de gemeenteraad aanvragen. Ook wil hij dat omwonenden en ondernemers in het gebied beter geïnformeerd worden.