UZSC-voorzitter Hoepelman: 'Sportminister trekt voetbal voor'

PROVINCIE UTRECHT - De besluitvorming rond het doorgaan van het betaald voetbal zorgt voor onbegrip in de rest van de sportwereld. Hockey-international Lidewij Welten sprak al uit dat de overheid met twee maten meet door alleen profvoetbal door te laten gaan. Ze krijgt hierin bijval van UZSC-voorzitter Andy Hoepelman, die ook als hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten aan het UMC Utrecht verbonden is.
"Laat ik beginnen te stellen dat veiligheid voorop staat. De zorg is namelijk echt overbelast", reageert Hoepelman desgevraagd tegen RTV Utrecht. "Echter moeten de uitzonderingen wel goed gedefinieerd worden en dat is niet gebeurd."

'Profsport' of 'topsport'

Dat de definiëring door de overheid voor problemen zou gaan zorgen was te verwachten. 'Profsport' is nogal een lastig begrip. Volgens de voormalig waterpolo-international had hier veel meer aandacht aan besteed moeten worden. "Dat profvoetbal doorgaat, omdat er veel geld in omgaat is geen goed argument", gaat Hoepelman verder. "Ook in de eredivisie komen besmettingen voor. Dat lezen we allemaal dagelijks. Ik had ervoor gekozen om, of geen enkele uitzondering te maken of alleen voor topsport. En dan heb ik het over alle eredivisies en sporters die in een Olympisch traject zitten. Over zoveel sporters heb je het dan ook weer niet. De reisbewegingen zijn te overzien en er kunnen gewoon protocollen gemaakt worden."
"Ik zit in de Corona-task force van FINA (de wereldbond voor zwemmen, waterpolo en andere aquatisch sporten, red.). Wij hebben vanuit de taskforce een heel strak protocol gemaakt. Daarin zijn antigeen testen waarmee je binnen een kwartier weet of een atleet besmet is of niet. Die zijn met ongeveer 10 euro per test ook nog eens goed betaalbaar en er is geen medisch getraind personeel voor nodig."
De mannen van UZSC vieren de landstitel
De mannen van UZSC vieren de landstitel © Orange Pictures
De waterpolomannen en -vrouwen van UZSC zijn pas net begonnen aan hun nieuwe eredivisie-seizoen. De mannen speelden afgelopen weekend zelfs pas hun eerste wedstrijd. "Met het FINA-protocol kunnen alle eredivisieclubs één keer per week hun spelers/speelsters testen en kan de eredivisie waterpolo gewoon door."

Uitzondering vrouwenvoetbal

Minister Tamara van Ark (Sport) wil nu een uitzondering maken voor eredivisie damesvoetbal. De competitie staat in de statuten van de KNVB onder de amateursport, maar onder druk van de voetbalsters, die hetzelfde willen worden behandeld als hun mannelijke collega's, is de minister om gegaan. Volgens Hoepelman wordt het daardoor alleen nog maar gecompliceerder. "De beslissing van de minister creëert een precedent. Zetrekt voetbal voor en dat is zeer onwenselijk. Je zet andere sporten op achterstand door uitzonderingsposities te creëren."
Dagmar Genee in actie voor het Nederlands team
Dagmar Genee in actie voor het Nederlands team © Orange Pictures
"Veel van onze spelers zitten ook in het Nederlands waterpoloteam. Die moeten rond de jaarwisseling Olympische kwalificatietoernooien spelen. Dat kan niet door alleen maar te trainen. Die moeten ook wedstrijden spelen. Zijn zij minder belangrijk dan vrouwenvoetbal? Dat denk ik niet. De nationale zwemmers trainen ook in ons bad. Ook zij kunnen alleen in het buitenland terecht om een toernooi te zwemmen. Die zet je nu ook op achterstand richting de Olympische Spelen."