Corona vandaag: aantal besmettingen in de regio neemt iets af en horeca voorlopig voor het laatst open

PROVINCIE UTRECHT - Na een enorm hoog aantal besmettingen gisteren, hebben nu minder mensen in de provincie positief op het coronavirus getest. Ondertussen maakt de horeca zich op voor de laatste avond die ze de komende weken open mogen. In onze rubriek 'Corona vandaag' vind je de belangrijkste ontwikkelingen in de provincie Utrecht.

Daling coronabesmettingen in provincie Utrecht

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn in de provincie Utrecht 502 nieuwe coronagevallen door het RIVM geregistreerd. Dat zijn er minder dan gisteren. Toen werd er een record van 839 besmettingen gemeld. Het is ook iets minder dan maandag (623 besmettingen) en zondag (558) besmettingen.
Vooral in de stad Utrecht daalde het aantal besmettingen sterk. Daar werden sinds gisterochtend in totaal 146 personen positief op het virus getest. Dat waren er een dag daarvoor nog 303. Renswoude is de enige gemeente in Utrecht waar de afgelopen dag geen besmetting werd geregistreerd.
Drie inwoners van de provincie werden in het ziekenhuis opgenomen. Eveneens drie inwoners zijn aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Het gaat hier om inwoners uit Amersfoort, Leusden en Soest. Het is mogelijk dat informatie met vertraging aan het RIVM wordt doorgegeven, waardoor de cijfers nog niet definitief zijn.
Bekijk hieronder de besmettingen in jouw gemeente per 100.000 inwoners.

Landelijk lichte daling

In heel Nederland waren er 7305 nieuwe besmettingen. Dat is iets minder dan het dagrecord van 7383 van gisteren. Het aantal sterfgevallen steeg met 32. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend waren 34 sterfgevallen gemeld.
Ziekenhuizen behandelen woensdag 1475 patiënten vanwege besmetting met het coronavirus. Dat zijn er 65 meer dan op dinsdag. De laatste keer dat er zo veel coronapatiënten in een ziekenhuis lagen, was op 12 mei.
De drukte is het grootst op verpleegafdelingen. Die behandelen nu 1174 mensen, 41 meer dan op dinsdag. Op de intensive cares liggen nu 301 patiënten wegens corona, 24 meer dan op dinsdag.

Groot deel theaters gaat dicht

De theaters en schouwburgen in onze regio worstelen met de nieuwe coronamaatregelen. RTV Utrecht maakte een rondje langs de zestien culturele instellingen in de provincie die eerder nog een ontheffing kregen om meer dan 30 bezoekers te mogen ontvangen.
Een groot deel van de theaters gaat dicht. "We hebben hier voorstellingen met 200 bezoekers, dat is met 30 bezoekers niet te doen. Bovendien: hoe beslis je dan wie er wel en niet mag komen?" zegt Ab Hooijer van Stadsschouwburg Utrecht.

Meerdere patiënten en medewerkers St. Antonius besmet met coronavirus

In het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zijn de afgelopen dagen elf medewerkers en zeven patiënten van de afdeling interne geneeskunde positief getest op het coronavirus. Uit voorzorg geldt voor een deel van de afdeling een opnamestop. Bezoek is mogelijk, maar wel met een chirurgisch mond-neusmasker. De dagbehandeling aan de voorzijde van de afdeling blijft wel open omdat hier geen besmettingen zijn ontdekt.

Burgemeester Utrecht leeft mee, maar vindt maatregelen hard nodig

Peter den Oudsten, waarnemend burgemeester van Utrecht, begrijpt dat de nieuwe maatregelen voor velen hard aankomen. Vooral voor ondernemers wachten lastige tijden. "Ze hebben natuurlijk al een adergelaten in het voorjaar en de reserves gebruikt om weer op te starten, dus ik verwacht dat het allemaal heel naar wordt", zegt Den Oudsten vanochtend op Radio M Utrecht.
Toch noemt hij de maatregelen hard nodig, waarbij hij op de sterk toegenomen besmettingscijfers wijst. Maar door nieuwe maatregelen te nemen, ontkom je er volgens hem niet aan dat sommige sectoren onvenredig hard worden geraakt. "Dat lijkt onrechtvaardig, maar in deze situatie is het ook onvermijdelijk", zegt hij.

Gemeenteraden worstelen met digitaal vergaderen

Veel gemeenten houden zich op dit moment bezig met de vraag of raadsvergaderingen nog in fysieke vorm kunnen plaatsvinden. Baarn heeft de vergadering van vanavond afgezegd; die wordt later digitaal ingehaald. In Amersfoort is onlangs een motie aangenomen om politiek Den Haag op te roepen hybride raadsvergaderingen toe te staan. Die zijn deels fysiek en deels digitaal.
In Vijfheerenlanden hebben ze de knoop al doorgehakt. Daar gaan ze digitaal verder. Dat gaat niet bij alle raadsleden van harte. "Je kunt elkaar niet aankijken. De mimiek, de uitstraling, een knipoogje of blik naar iemand: je mist het allemaal," zegt Dick den Hertog van de SGP.
Digitale raadsvergaderingen verlopen niet altijd soepel

Utrechtse kroegen legen fusten

Verschillende horeca-eigenaren gaan op een ludieke manier om met hun tijdelijke coronasluiting. Na vanavond 22.00 uur moeten ze hun deuren voor de komende weken sluiten.
Grand Café de Vrienden aan de Utrechtse Nobelstraat organiseert een heus 'afscheidscadeau' voor kroegen: vanavond kun je tussen 19.00 en 21.00 uur dobbelen. Café de Donder op de Willem van Noortstraat nodigt bezoekers vanaf 14.00 uur uit om de fusten te komen legen.

Wat als competities niet uitgespeeld kunnen worden?

De nieuwste coronamaatregelen hebben een streep gezet door alle sport, behalve het betaald voetbal en de trainingen van topsporters met een A-status bij NOC*NSF. Net nu veel competities weer onderweg zijn, ligt alles voor minstens vier weken stil. Wat voor gevolgen gaat deze (tijdelijke) stop hebben op de lopende seizoenen?
Van basketbal tot waterpolo: onze sportredactie zet het voor je op een rijtje.

Coronaboetes per direct verlaagd

Het OM verlaagt per direct de coronaboetes van 390 euro naar 95 euro, vooruitlopend op de vaststelling van de coronawet door de Eerste Kamer. Het gaat om te eisen in rechtszaken van mensen die hun coronaboetes bij de rechter aanvechten.
Meerdere mensen hebben de hoogte van de boete bij de kantonrechter eerder al aangevochten. Dat gebeurde ook in Utrecht. In de meeste gevallen verlaagde de kantonrechter de boete toen al naar 95 euro.