Eigen Huis: 'Laat huizenbezitter niet opdraaien voor kosten sociaal domein'

© Pixabay
AMERSFOORT/PROVINCIE UTRECHT - De Vereniging Eigen Huis in Amersfoort is een internetpetitie begonnen tegen een dreigende verhoging van de onroerendezaakbelasting. De belangenvereniging verwacht dat gemeenten in de nieuwe begroting hun tekorten zullen afwentelen op huiseigenaren door volgend jaar meer ozb te vragen.
Veel gemeenten geven aan dat ze te weinig geld hebben voor jeugd- en ouderenzorg en daarom een hogere belasting als enige uitweg zien. De verantwoordelijkheid voor het zogenoemde 'sociaal domein' is in 2015 van het rijk naar de lokale overheden overgeheveld, zonder dat daar de benodigde financiële middelen bij werden verstrekt. De VEH vindt dat het kabinet de tekorten zou moeten opvangen door extra geld beschikbaar te stellen.
"Brede maatschappelijke lasten moeten ook breed worden gedragen", aldus manager belangenbehartiging Nico Stolwijk van VEH. "De rekening eenzijdig?neerleggen bij huiseigenaren is bizar en principieel onjuist. Gemeenten die de begroting niet sluitend krijgen kunnen maar twee dingen doen: bezuinigen op voorzieningen of de ozb verhogen. Omdat het eerste vaak in beperkte mate mogelijk is, wordt de belastingverhoging vaak onvermijdelijk."
Vooral huiseigenaren met een bescheiden inkomen kunnen deze forse lasten steeds moeilijker betalen, stelt VEH. Dit jaar betalen huiseigenaren gemiddeld 322 euro aan ozb.
De online petitie is gericht aan de Tweede Kamer en roept de politiek op om met extra geld te voorkomen dat gemeenten de ozb verhogen om maatschappelijke zorgtaken te kunnen betalen.