Topamateurs willen competitie stilleggen: 'Zonder publiek geen sfeer en geen inkomsten'

De derby in Bunschoten: normaal goed voor 8.000 bezoekers
De derby in Bunschoten: normaal goed voor 8.000 bezoekers © Geert Lommers
PROVINCIE UTRECHT - Het eerste weekend zonder publiek is de topclubs in het amateurvoetbal slecht bevallen. De topduels Quick Boys - IJsselmeervogels en Spakenburg - Katwijk werden voor lege tribunes afgewerkt, terwijl die wedstrijden normaal gesproken goed zijn voor minimaal 2.000 toeschouwers. Nu zaten er een handjevol bestuursleden en journalisten op de tribunes.

Genoeg inhaalmomenten

Het was allemaal erg sfeerloos, en dan lopen de clubs ook nog eens veel inkomsten uit entreeheffing en in de kantine mis. Bovendien ontstaat er een vreemd competitieverloop, doordat als gevolg van coronabesmettingen veel duels worden afgelast. Zo hebben in de tweede divisie nog maar elf clubs na vijf speelronden ook daadwerkelijk vijf wedstrijden gespeeld. Koninklijke HFC speelde pas drie keer.
Een aantal topamateurclubs wil daarom de KNVB proberen te bewegen de competities tijdelijk te onderbreken. "Als het aan de clubs ligt, stoppen we er tijdelijk mee. Er zijn na de winterstop zeker vijf momenten waarop we inhaalwedstrijden kunnen plannen. En desnoods gaan we langer door, in juni en juli. Ook daar hebben we geen problemen mee", zegt technisch manager Cees Bruinink van Katwijk in het Leidsch Dagblad.

Mogelijk derby zonder publiek

Die geluiden klonken vorige week al, toen bekend werd dat er zonder publiek gespeeld moest gaan worden. "Laat ze dan de competitie een maand stil leggen", zei voorzitter Barry van de Lagemaat van GVVV. Zijn Spakenburg-collega Klaas Hartog onderschreef dat: "Voetballen zonder publiek is feitelijk geen optie, dat hebben we al eerder gezegd. Het is beter om de competitie tijdelijk stil te leggen." IJsselmeervogels-preses van Frank van den Bos herhaalde wat hij ook in het voorjaar al zei. Ook hij wil niet spelen zonder publiek.
Het stil leggen van de competitie betekent dat de clubs minder uitgaven hebben. Er hoeven geen overwinningspremies te worden uitgekeerd en er zijn minder energiekosten: de veldverlichting hoeft niet aan en de verwarming in de kleedruimtes kan uitgeschakeld blijven. "Niet voetballen kost ons minder dan wel spelen zonder publiek", zei Van den Bos in maart al.
Lege tribunes bij Quick Boys - IJsselmeervogels
Lege tribunes bij Quick Boys - IJsselmeervogels © RTV Utrecht
Voor IJsselmeervogels speelt er bovendien nog een ander punt. Eind deze maand staat de derby tegen Spakenburg, normaal goed voor 8.500 toeschouwers, op het programma. Die zonder publiek spelen kost de club naar schatting zo'n 100.000 euro aan inkomsten.

Hercules steunt oproep niet

Overigens staan niet alle clubs achter de oproep van Bruinink. Namens de Utrechtse derde divisionist Hercules laat secretaris Sydney Volten weten het liefst met publiek te spelen. "Maar wij zijn blij dat onze leden gewoon kunnen sporten, want met dat doel zijn wij ooit opgericht. En onze wedstrijd tegen Hoogland van dit weekend bewijst dat de inzet en de beleving niet te lijden hebben onder de afwezigheid van publiek."
Het is voor Volten duidelijk welke clubs op een onderbreking aansturen. "Het zijn vooral financiële redenen waarom sommige 'amateurclubs' (de aanhalingstekens zijn van Volten, red.) liever stoppen als er geen publiek welkom is. Zonder corona hadden wij zondag ook een toprecette gehad. Wij lopen als omnivereniging met 2.500 leden ook heel veel kantine-inkomsten mis."
Geen publiek bij Hercules - Hoogland
Geen publiek bij Hercules - Hoogland © Geert Lommers
Overigens speelt Hercules in de derde divisie B, de zondagafdeling dus. Daarin is nog geen enkele wedstrijd vanwege coronabesmettingen afgelast. In de tweede divisie zijn dat er al acht, in de derde divisie A staat de teller op zeven afgelastingen.

KNVB wil vooralsnog niet stoppen

De KNVB liet vorige week, net als andere sportbonden, weten de competities niet stil te gaan leggen, hoewel er begrip bestaat voor de problemen van de clubs. "Dit heeft wel enorme financiële consequenties en doet het verenigingsleven onwijs veel pijn."
"We ontkomen helaas niet aan deze maatregelen. We gaan ervan uit dat als iedereen zich aan de nieuwe maatregelen houdt, de sportparken en kantines over drie weken weer veilig open kunnen gaan voor publiek", zei de KNVB vorige week. Of dat standpunt verandert als de clubs zich deze week met een officieel verzoek melden, is afwachten.