'Dochter wist niets van plan om Mike Goedhart dood te schieten'

© Koen Laureij
COTHEN/AMERSFOORT - Is de dood van Mike Goedhart uit Cothen een vooropgezet plan geweest of niet? Tijdens de derde inleidende zitting is dat een van de vragen die de verdediging opwerpt. Ook is het voor verdachte Grietje R. de eerste keer dat ze voor de rechter zit. Ze wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van haar vader.
"Haatte mijn client haar vader af en toe? Jazeker. Al fantaseerde ze bij wijze van spreken iedere dag over hoe fijn het zou zijn als hij dood zou zijn. Dat wil niet zeggen dat ze hem mede vermoord heeft", aldus de advocaat van Grietje R.
Het is vandaag voor het eerst dat de drie verdachten in deze zaak met elkaar in de rechtszaal zitten. Mark H., de vriend van Grietje R., wordt verdacht van de moord op Mike Goedhart uit Cothen. De 20-jarige Mark H. beweert dat hij alleen verantwoordelijk is voor de dood van Goedhart en uit noodweer heeft geschoten. Hij zou zijn schoonvader hebben willen aanspreken over het mishandelen van Grietje R. Toch denk het OM daar anders over. Grietjes moeder (Truitje R.) en weduwe van Goedhart zou volgens het openbaar ministerie het vuurwapen hebben geregeld, samen met haar dochter.

Schoonzoon

Eind maart 2020 wordt een woonwagenkamp in Cothen opgeschrikt door pistoolschoten die Mark H. afvuurt. Mike Goedhart overlijdt aan zijn verwondingen. Al snel blijkt dat het om een incident in de relationele sfeer gaat. De zittingen in de rechtbank na Goedharts' dood geven een inzicht in een gespannen gezinssituatie.
Hoewel het motief voor de moord op Mike Goedhart nog steeds onduidelijk is, bieden verklaringen van de verdachten wel enig zicht op de tragische situatie. Truitje R. heeft verklaard dat Mike haar en de kinderen heeft mishandeld. Hoever die mishandeling precies is gegaan, werd bij de vorige zitting niet duidelijk. De suggestie dat er ook seksueelmisbruik plaatsvond werd in de rechtszaal besproken. Truitje huilt erom in de rechtszaal: "het doet pijn om te horen dat je kind misbruikt is." Ze zegt dat ze er nooit iets van af heeft geweten.

Tapes

De negentienjarige Grietje R. heeft een verklaring afgelegd, maar houdt die vooralsnog voor zich. Vandaag hoort ze de aanklacht tegen haar. Ze zou hebben geholpen bij de moord op Goedhart, betoogt het OM, door haar moeder te helpen om in het bezit van een pistool te komen. Een eerder uitgelekte geluidsopname lijkt de aanname van het OM te bewijzen. In dat gesprek is te horen dat Truitje R. toegeeft betrokken te zijn bij de moord op haar man en dat ook Grietje van dat plan op de hoogte is.
De advocaat van Grietje R. twijfelt aan die lezing. Volgens hem blijkt op dit moment uit het strafdossier dat er een plan was. "Maar dat hoeft niet zo te zijn", zegt advocaat De Pree. Dat Grietje R. haar vader haatte betekent niet dat ze iets met zijn dood te maken heeft gehad, bepleit de advocaat. Hij wil daarom meer getuigen horen over de gezinssituatie. Ook heeft Grietje Mark H. nog willen tegenhouden, zegt de raadsman. Ze wilde niet dat haar vriend haar vader zou confronteren over de mishandelingen.
Dat er geen sprake is van een plan probeert de advocaat van Truitje R. ook duidelijk te maken. Daarom stelt hij twee vragen aan Grietje: "Heb je met je moeder gesproken over een ontmoeting die plaats zou vinden tussen Mark en Mike op 26 maart? En heb je ooit iets gehoord over Mark, dat hij bij die ontmoeting een pistool bij zich zou hebben?" Grietje beantwoordt beide vragen met een nee.

Zittingen

De verdachten moeten nog een tijdlang in voorlopige hechtenis blijven. Op 11 december is weer een tussentijdse zitting, ondertussen worden nog getuigen gehoord. Naar verwachting wordt de zaak inhoudelijk behandeld op 1,2 en 5 maart volgend jaar.
De 28-jarige L.J. uit Vinkeveen die ervan wordt verdacht het vuurwapen te hebben geleverd, is deze week wel vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. Ook hij zal zich later nog voor de rechter moeten verantwoorden.