Miljoenensubsidie voor Utrechts centrum film- en beeldcultuur ter discussie

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De subsidie voor het verbouwen van de Central Studios tot een centrum voor film- en beeldcultuur staat op losse schroeven. Meerdere oppositiepartijen in de Utrechtse gemeenteraad vinden dat het besluit om daar miljoenen aan uit te geven, heroverwogen moet worden. De reden: betrokken partijen houden zich niet aan de voorwaarden die door de raad zijn gesteld.
In het pand aan de Gietijzerstraat moeten onder andere filmhuis 't Hoogt en het Nederlands Film Festival (NFF) een plekje krijgen. De Central Studios moeten voor dat doel verbouwd worden. De gemeente draagt 3,55 miljoen euro bij aan die verbouwing. VVD-raadslid Marijn de Pagter vindt dat de gemeente die miljoenensubsidie moet heroverwegen omdat 't Hoogt en het NFF zich niet aan de afspraken houden die de raad eind vorig jaar verbond aan de goedkeuring van de subsidie.
Eén van de voorwaarden is dat de deelnemers aan het project een zogenoemde coöperatieve vereniging op moeten richten. Die coöperatie moet het project begeleiden en daarna het gebouw beheren en onderhouden. De Pagter: "Het voordeel van zo'n coöperatie is dat er makkelijk partijen kunnen in- of uitstappen. Als er in de toekomst nieuwe culturele ondernemers bijkomen, dan hebben die ook wat te zeggen over het wel en wee in het pand."

Subsidie intrekken

Recent bleek dat de initiatiefnemers, waaronder 't Hoogt en het NFF geen coöperatie hebben opgericht, maar een stichting. De Pagter: "Daarmee komt alle macht bij de drie initiatiefnemers te liggen en hebben eventuele nieuwe toetreders niets te vertellen." En dat bevalt de VVD-er niet. "De partijen hebben de spelregels gewijzigd en dat deugt niet." Samen met de SP, het CDA, de PVV en Stadsbelang stelt hij vragen aan het college.
De partijen hebben de spelregels gewijzigd en dat deugt niet.
Marijn de Pagter, VVD-raadslid
Wat De Pagter betreft wordt er binnenkort opnieuw over de subsidie in de raad gediscussieerd. Als het aan de VVD ligt, wordt die subsidie weer ingetrokken als de Machinerie weigert alsnog een coöperatie op te richten.
Volgens Frans Vreeke, kwartiermaker bij de Machinerie, is er overlegd met de gemeente over de keuze voor een stichting in plaats van een coöperatie. Wethouder Anke Klein was daarmee akkoord. Vreeke: "We hebben advies gevraagd bij diverse advocaten en die vertelden dat een stichting veel beter is dan een coöperatie." Vreeke heeft spijt dat er in de oorspronkelijke plannen sprake was van een coöperatie. "Achteraf gezien hadden we beter de omschrijving 'een rechtspersoon' kunnen opnemen. De kwartiermaker wil verder niet op de zaken ingaan. "Ik laat de beantwoording van de vragen graag over aan wethouder Anke Klein."