Het Gouden Kalf komt weer terug, maar verder is dit jaar alles anders bij het Filmfestival

Het Gouden Kalf in 2019.
Het Gouden Kalf in 2019. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
UTRECHT - Vrijdag begint het Nederlands Film Festival in Utrecht. De veertigste editie zou een bijzondere worden, maar door de coronacrisis staat de organisatie voor een grote uitdaging. "Normaal willen we dat iedereen naar Utrecht komt. Nu komen wij vanuit Utrecht naar iedereen."
Directeur Doreen Boonekamp stelde zich het filmfestival wel wat anders voor: rode lopers, veel bezoek en de daarbij behorende glitter en glamour in onze eigen Domstad. In verband met de coronamaatregelen zal dat er dit jaar heel anders uitzien. "Toen duidelijk werd dat dat een normaal filmfestival er niet in zat, moesten we ineens andersom gaan denken: hoe bereik je zo veel mogelijk mensen zonder dat je ze allemaal op één plek verzamelt?", zegt Boonekamp.

Gouden kalf

Premières worden niet alleen vertoond in Utrecht, maar bij bioscopen in het hele land. In Leidsche Rijn komt een drive in-bioscoop, mensen kunnen thuis online films kijken en er is een speciale app, met een bijzondere wandelroute door de stad waar op verschillende locaties bekende films zijn opgenomen.
Valt er dan nog wat te merken van het filmfestival in de stad? "Jazeker", reageert Boonekamp. "De vlaggen wapperen al en ook het gouden kalf komt weer in de stad. Ook is er vrijdag een rode loper, maar met minder mensen dan we gewend zijn." Het beeld van het gouden kalf wordt dinsdag neergezet.

Wrang

Voor Utrechtse bioscopen, zoals filmtheater Springhaver, blijft het een gekke gewaarwording. De eerste drie avonden van het festival zijn volgeboekt, maar dat is niet te zien. "Als we 'vol' zitten, is dat veertig procent van onze capaciteit. Nog vrij leeg. Dat is best wrang", vertelt bioscoopeigenaar en oprichter van het festival Jos Stelling.
Jos Stelling.
Jos Stelling. © RTV Utrecht
Bioscopen hopen met deelname aan het filmfestival meer bezoekers te trekken, maar de economische klap gaat het niet opvangen. Stelling: "We verliezen iedere maand geld. De uitgaven zijn net zo groot als vroeger en de inkomsten een stuk kleiner. Maar we redden ons wel. We zijn een sterke onderneming en hebben veel steun aan ons personeel en onze klanten."
De organisatie van het filmfestival doet er alles aan om het de Nederlandse filmdagen zo normaal mogelijk te laten verlopen voor filmliefhebbers in de zaal én thuis op de bank. Boonekamp: "Het klinkt misschien alsof we veel minder doen dan anders, omdat het meer gespreid is, maar dat is juist precies het antwoord. Het is nog steeds een groot feest. We zijn er in de stad, in het land en online. Volgend jaar hoop ik dat we weer het gezellige element erbij kunnen hebben dat we met elkaar napraten over de films."
Het festival is van vrijdag 25 september tot zaterdag 3 oktober. Het hele programma is te zien op de website van het Nederlands Film Festival.