Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Kromme Nieuwegracht volgende week weer open na herstelwerkzaamheden

UTRECHT - De Kromme Nieuwegracht in Utrecht gaat volgende week weer open voor verkeer. Afgelopen tijd was de weg dicht voor het herstel van scheuren in de muren van werfkelders. De twee kelders ter hoogte van de Nieuwegracht 137, waar eerder een gat in de weg ontstond, zijn ook hersteld. De weg is hier al weer open voor verkeer.

Voor het herstel van een werf tussen het Hieronymusplantsoen en Jeruzalemstraat, bij rak 21B, moest de naastgelegen kelder ook vrij gegraven worden. Daarbij is aanzienlijke schade ontdekt aan het gewelf van deze kelder. Na overleg is overeengekomen om de schade op kosten van de eigenaar te herstellen en de kelder gelijk waterdicht te maken, laat de gemeente weten. Naast herstelwerkzaamheden aan kelders is de afgelopen periode ook gewerkt aan het vervangen van 12 meter walmuur.

December vorig jaar werd de Kromme Nieuwegracht ook afgezet ter hoogte van nummer 8 in verband met een scheur in de werfkelder. Die is ontstaan doordat de kluismuur is gezakt door uitspoeling van zand onder de muur. Het is volgens de gemeente niet aannemelijk dat de scheur is veroorzaakt door het verkeer. "De kelder is stabiel. Inmiddels hebben wij een elektronische scheurmeter geplaatst om de situatie ter plekke te kunnen monitoren. Iedere verandering is zichtbaar op de scheurmeter, waardoor wij direct kunnen handelen."


Vrachtverkeer


De staat van de werven in de stad laat te wensen over. Om ze voor de toekomst te behouden heeft de gemeente een grote en peperdure operatie opgezet om ze weer in goede staat terug te brengen. Binnenstadbewoners met een werfkelder maken zich al jaren zorgen over het verkeer dat over de grachten rijdt, omdat daardoor de ondergrondse ruimtes beschadigd raken. Vrachtwagens mogen officieel niet meer op de grachten rijden, maar dat gebeurt tot ergernis van de bewoners nog wel, bleek deze zomer nog tijdens een bewonersbijeenkomst.

Veel eigenaren hebben daarom last van scheuren en lekkages in de kelders. Deze zijn ook zichtbaar op straat. Zo is de Nieuwegracht afgesloten vanwege een gat in de weg veroorzaakt door een vrachtwagen. Ook op de Kromme Nieuwegracht zaten scheuren in kelders door het vrachtverkeer. "De komende periode gebruiken we voor het onderzoek naar en besluitvorming over het instellen van een vrachtwagenverbod op alle grachten met kelders gecombineerd met fysieke breedtebeperkingen waar dat kan", laat de gemeente weten in een brief aan de raad.


Ook zware busjes


In het wervengebied rijden ook bestelbusjes en andere voertuigen die geen vrachtwagen zijn, maar door het gewicht van de lading wel te zwaar kunnen zijn. "Om een situatie te creŽren waarin nooit meer een (te) zwaar voertuig over wegen rijdt waar kelders onder liggen zijn meer fundamentele en structurele keuzes nodig over de inrichting, het gebruik en het functioneren van het wervengebied en de binnenstad als geheel", stelt het college.

Er is een enquÍte uitgezet bij bewoners en ondernemers in de binnenstad, om in kaart te brengen welke koers hun voorkeur heeft. Ook is vorige maand een onderzoek gestart naar langere termijnscenario's over hoe het zware verkeer definitief kan worden geweerd uit het wervengebied. De eerste tussenresultaten van dit onderzoek worden medio oktober verwacht. In het voorjaar van 2021 worden de keuzes voor een meer fundamentele aanpak aan de raad voorgelegd.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -