Ballonvaarder na landing bij Jaarbeurs: 'Het was een mooie plek. En goed bereikbaar'

UTRECHT - Het was misschien even schrikken voor automobilisten toen ze gisteren een ballon van rechts voorrang moesten geven op een kruising in hartje Utrecht, maar de veiligheid is volgens de ballonvaarder nooit in gevaar geweest. "Het was misschien een ongewone plaats, maar niets bijzonders verder."
Een ballon van ballonvaarder Wiegers uit Soest vloog over de kruising van de Koningin Wilhelminalaan en de Overste den Oudenlaan om vervolgens te landen op een bouwterrein vlakbij de Jaarbeurs. "We waren al anderhalf uur in de lucht", zegt ballonvaarder en eigenaar Niels Kon. "Dit kwam gewoon op ons pad. Het was ook een mooie plek. En goed bereikbaar."
Luchtballon landt in hartje Utrecht

Wind

De ballon van Kon was gisteren niet de enige die zijn toevlucht moest zoeken in de stad. In Den Bosch landde er eentje midden op een kruispunt bij een ziekenhuis en in Eindhoven streek er een neer in een park. Volgens de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart lag het aan de wind. Die was een stuk zwakker dan verwacht en ook nog een keer gedraaid.
"Gisteren zouden we noordoostenwind hebben en hij was zuidwest", zegt ook Kon. "Dus je waait een andere kant op dat je plant van tevoren. Dus je verwacht dat je in een weiland landt, maar nu lagen er geen weilanden op de route, maar een mooi bouwterrein. Dat is ook een prima landingsplek natuurlijk."
We kunnen niet sturen, maar wel heel goed onze hoogte bepalen
Monique Hoogeslag
Monique Hoogeslag van de luchtvaartvereniging benadrukt dat ballonvaarders liever kiezen voor een landing in een weiland "zonder vee", maar dat je het nu eenmaal niet altijd voor het uitkiezen hebt. "We kunnen niet sturen, maar we kunnen wel heel goed onze hoogte bepalen. Soms heb je op verschillende hoogtes een verschillende windrichting of windsnelheid en dan kun je daar als ballonvaarder dus gebruik van maken. Dan kun je daar gebruik van maken om alsnog de stad uit te komen, maar die manoeuvreermogelijkheid was er gisteren niet in de lagere luchtlagen."
Zo'n landing in de stad ziet er volgens haar wel spectaculair uit, maar we mogen er wel vanuit gaat dat het gecontroleerd gebeurt. "Iedere landing van een luchtballon is volgens de wet een noodlanding, omdat we niet op een vliegveld landen. Maar in feite is het 'een voorzorgslanding', want je moet ergens landen. Het is niet altijd het grote gemaaide veld waar we van dromen, maar van een noodsituatie is geen sprake."

Geen ongevallen

In de afgelopen 25 jaar zijn er in Nederland volgens Hoogeslag geen serieuze ongevallen met de ballonvaart geweest, terwijl op jaarbasis wel zo'n 8000 landingen worden gemaakt. Dat wij hier gisteren spraken van het "scheren langs een gebouw", is haar dan ook een doorn in het oog. "Het ziet er spannend uit, zo'n filmpje uit een rijdende auto, maar scheren is niet met twee kilometer per uur."
Volgens ballonvaarder Kon zat er zeker vijftig meter tussen de mand en het gebouw. "En anders ga je een stukje omhoog, dan ga je eroverheen. Die controle heb je wel. " Kon pleitte een paar jaar geleden trouwens al om niet te snel alarm te slaan bij een landing van een luchtballon. Hij ziet het aantal incidenten eerder afnemen, dan toenemen door alle actuele weerdata die we tegenwoordig voor handen hebben.

Complex

Een ballon mag wettelijk gezien bijna overal landen, maar niet iedereen zit erop te wachten. Boeren zijn niet altijd blij met een ballon op hun land en een paar jaar geleden is een landingsverbod ingesteld bij paardenbedrijven, omdat de paarden ervan op hol kunnen slaan. De ballonnen van Wiegers waren ook al vaker in het nieuws. Eentje landde in juli nog in een woonwijk in Nijkerk en een ander vloog die maand laag over de snelweg A44.
De regio hier is dan ook redelijk complex voor de ballonvaart, zegt Kon, en je staat met zo'n gevaarte al snel met je snufferd op social media. "Als je zo'n landing als gisteren doet elders in Europa krijg je een glas wijn aangeboden van mensen die staan te kijken. Hier wordt er direct sensatie van gemaakt."
Het ballonvaartseizoen duurt nog een kleine maand, tot in oktober.