Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Demonstratie 'Evacueer Moria Nu' in Park Transwijk afgelopen

1/5
UTRECHT - In Park Transwijk in Utrecht hebben vanmiddag zo'n 600 mensen zich verzameld voor een demonstratie tegen het vluchtelingenbeleid. Onder de naam 'Evacueer Moria Nu' wordt aandacht gevraagd voor de situatie van vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos.

Een deel van de demonstranten stond op de verkeerde locatie, namelijk op het Domplein, waar de demonstratie eerst zou zijn.

Een woordvoerster van de organisatie laat weten: "Ik denk dat er rond de twintig, dertig mensen op het Domplein stonden. Veel van hen waren met het ov gekomen, dus die konden niet zomaar terug. De anderen zijn meteen doorgefietst naar park Transwijk. We hebben wel klachten over ons heen gekregen: Jullie hebben de verkeerde locatie doorgegeven. Tja, zo is het gelopen. Uiteindelijk is bijna iedereen nog op de goede plek terechtgekomen. Ik denk dat we nu tien mensen minder hebben in de demonstratie. Iedereen telt, dus helaas. Volgende keer beter."

 Deze man had de verkeerde locatie doorgekregen. Deze man had de verkeerde locatie doorgekregen. | Foto: RTV Utrecht / Joost van den Berg


13.000 vluchtelingen


In het vluchtelingenkamp Moria, het grootste kamp van Europa op het Griekse eiland Lesbos, is afgelopen week twee keer brand uitgebroken. Vermoedelijk verbleven er 13.000 vluchtelingen, terwijl er maar plek was voor 3000. Duizenden mensen slapen nu langs de kant van de weg en hebben geen plek om naartoe te gaan.

 De organisatie sprak de aanwezigen toe. De organisatie sprak de aanwezigen toe. | Foto: RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

"Vanuit Nederland moeten we dit niet accepteren. De Nederlandse regering moet de Griekse lidstaat steunen en extra vluchtelingen opnemen. De Europese Unie moet NU actie ondernemen!" laat de organisatie weten. De situatie in Moria is een direct gevolg van een mislukt Europees migratiebeleid, vinden de demonstranten. "Dit beleid heeft ervoor gezorgd dat de kampen op de Griekse eilanden niet alleen overvol zijn maar ook mensenlevens kosten."

Op Lesbos verblijven vluchtelingen op de snelweg na de branden in het vluchtelingenkampMondkapje en anderhalve meter afstand


Onder andere Tineke Strik, Europarlementariėr voor GroenLinks, en Sahar Shirzad van Humanity House hebben gesproken in Park Transwijk. Op de Facebook-pagina is te lezen dat de organisatie een oproep doet aan iedereen om zich aan de coronamaatregelen te houden. Dat is gelukt, vrijwel iedereen droeg een mondkapje en hield anderhalve meter afstand van elkaar.

Demonstratie in Park Transwijk


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -