Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Aanmeldbeleid Utrechtse basisscholen moet eerlijker: pleidooi voor centrale procedure

UTRECHT - Het aanmeldbeleid voor Utrechtse basisscholen staat onder druk. Uit onderzoek bleek deze zomer dat niet alle kinderen en ouders dezelfde kansen hebben om zich in te schrijven op de school van hun keuze. Wethouder Anke Klein praat daarover vandaag met de Utrechtse gemeenteraad. De fractie van Student & Starter pleit voor een centrale aanmeldprocedure.

Bij veel scholen in Utrecht is nu sprake van een vooraanmelding. Dat wil zeggen dat kinderen op een jongere leeftijd dan drie jaar op een wachtlijst worden gezet en bij het bereiken van de driejarige leeftijd automatisch op school worden toegelaten. Een dergelijke werkwijze is in strijd met de Wet op Primair Onderwijs.


Vooraanmeldingen


Veel ouders willen het zekere voor het onzekere nemen als het aankomt op het onderwijs van hun kinderen, stelt Student & Starter. "Stress en onduidelijkheid zijn voor ouders één van de redenen om hun kind al vóór de leeftijd van drie jaar in te schrijven via een vooraanmelding. De kloof tussen kinderen van hoogopgeleide ouders en die van lager opgeleide ouders neemt als gevolg van deze vooraanmeldingen toe. Ook constateert de Onderwijsinspectie dat Utrechtse scholen steeds verder gesegregeerd raken. Met het oog op kansengelijkheid is dit enorm zorgelijk en het beleid van vooraanmeldingen speelt volgens de inspectie een rol in deze tweedeling."


Nijmeegs model


Student & Starter wil dat het Nijmeegse model in Utrecht wordt ingevoerd. Dit houdt in dat kinderen worden aangemeld via één website. Volgens Student & Starter neemt duidelijkheid over één centrale aanmeldprocedure al een deel van de onzekerheid, en dus een deel van de oorzaak van de wachtlijsten weg. Ook biedt een centrale aanmeldprocedure volgens de fractie de kans om controle te houden over de aanmeldingen. "Illegale en onwenselijke systemen van vooraanmeldingen zullen hierdoor makkelijker een halt toegeroepen kunnen worden."

Kinderen worden nu bij verschillende Utrechtse basisscholen apart aangemeld. "Er is daardoor minder overzicht op onwenselijke praktijken. Via de site kan een eerste, tweede en derde voorkeur worden doorgegeven. Dat is handig, want in Utrecht melden ouders zich tegelijk aan bij verschillende scholen, maar er is geen overzicht op deze aanmeldingen. Ouders kunnen zich ook via deze website oriënteren, want alle basisscholen staan op een kaartje, inclusief geloofsovertuiging en onderwijsvorm. Onduidelijke communicatie is een van de problemen die het rapport van het kenniscentrum gemengde scholen constateert, dus extra duidelijkheid via één kanaal zou voor Utrecht veel kunnen helpen."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -