Utrechters nemen afscheid van Simonis: "In de loop der jaren ben ik écht van hem gaan houden"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Utrechters hebben vandaag afscheid kunnen nemen van kardinaal Simonis in de Utrechtse Sint Catharinakathedraal. Die kathedraal, beter bekend als de Catharijnekerk, was de hele dag geopend voor een speciale dienst ter ere van de Utrechtse geestelijke die op 88-jarige leeftijd overleed. De laatste gelegenheid voor een persoonlijk afscheid was voor bezoekers ook een moment om mooie herinneringen op te halen. "In de loop der jaren ben ik écht van hem gaan houden."
De dienst begon om 12.00 uur met een gebed van kardinaal Eijk. Daarna konden mensen tot 20.00 uur langskomen om de laatste eer te bewijzen. Simonis lag in de kerk, met daarnaast zijn staf en mijter. Bezoekers konden een wens achterlaten en kregen een gedachtenisprentje mee van de kardinaal.
Utrechters nemen afscheid van Simonis: "Écht van hem gaan houden"
Adrianus Johannes kardinaal Simonis, ook wel Ad Simonis, was van 1983 tot 2007 de aartsbisschop van Utrecht. In 1985 werd hij door paus Johannes Paulus II benoemd tot kardinaal. Hij overleed vorige week woensdag op 88-jarige leeftijd.
Je zou eigenlijk kunnen zeggen, en zo ervaar ik het zelf ook, dat met het sterven van kardinaal Simonis een tijdperk ten einde gaat.
Patrick Kuipers, Sint Catharinakathedraal
Patrick Kuipers van de Sint Catharinakathedraal benadrukt hoe belangrijk Simonis was. "Je zou eigenlijk kunnen zeggen, en zo ervaar ik het zelf ook, dat met het sterven van kardinaal Simonis een tijdperk ten einde gaat. En dat hoor ik van mensen terug. Voor heel veel mensen was dit de kardinaal die zij goed kenden."

"Heel bijzonder"

Rond het middaguur waren er al tientallen mensen langsgekomen. Voor veel van hen was het ook een gelegenheid om herinneringen op te halen. Eén bezoeker die de kerk uitkomt, is er stil van. "Heel bijzonder", weet hij nog uit te brengen.
Een ander is spraakzamer. "In de loop der jaren ben ik ook écht van hem gaan houden", zegt de man met priesterboord. "Je sprak hem aan met eminentie maar dat was een soort liefkozingswoord geworden."

Corona

Hans Zuijdwijk is als econoom bij het aartsbisdom Utrecht nauw betrokken bij de organisatie van de uitvaart van Simonis. Hij legt uit waarom de afscheidsceremonie vandaag was: "In deze tijden van corona waarin wij leven, dachten wij dat dit dé gelegenheid was om mensen in staat te stellen om iets mee te krijgen van de uitvaart die morgen zal plaatsvinden voor genodigden, en die weliswaar op televisie wordt uitgezonden, maar waar, anders dan in normale omstandigheden, geen niet-genodigden aanwezig kunnen zijn."
Het bijzondere karakter zit hem in de overledene, de voormalige aartsbisschop van Utrecht.
Hans Zuijdwijk (aartsbisdom Utrecht) over uitvaart donderdag

Uitvaart

Morgen is de uitvaart van de kardinaal in de Sint Catharinakathedraal. KRO-NCRV zendt dat uit. Het wordt volgens Zuijdwijk "een uitvaartmis zoals iedere katholieke gelovige die krijgt" maar wel één met een speciaal randje. "Het bijzondere karakter zit hem in de overledene, de voormalige aartsbisschop van Utrecht."
En ook de aanwezigen in de zaal zullen morgen zorgen voor een ongebruikelijke dienst. Zuijdwijk vertelt wie er zoal op de gastenlijst staan: "Veel huidige en voormalige bisschoppen, het Koninklijk Huis zal vertegenwoordigd zijn, mogelijk de minister, maar ook vertegenwoordigers van andere godsdiensten en familie van Simonis en mensen van het aartsbisdom. Zo is die kerk vol gekomen en dat is natuurlijk niet iets dat iedereen overkomt bij zijn laatste uitgeleide."

Begraafplaats

Na de dienst wordt Simonis morgen ten ruste gelegd op de begraafplaats St. Barbara aan de Prinsesselaan. Daar krijgt hij een speciale ligplaats. Zuijdwijk: "Dat is niet zomaar een plek. Hij wordt tegen de kapel aan begaven. Daar ligt een reeks graven van voormalige bisschoppen en hulpbisschoppen van Utrecht maar ook een aantal vicarissen-generaal. Daar zal hij zijn laatste rustplaats kennen."