Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Schaamhaar van Jezus eindelijk weer zichtbaar in Catharijneconvent

1/3
UTRECHT - Komende week kunt u 'live' meekijken met de restauratie van een erg verwaarloosd, maar bijzonder schilderij van de kruisiging van Jezus. In het depot van museum Catharijneconvent werd het paneel uit 1425 een aantal jaar geleden teruggevonden. Sindsdien is het schoongemaakt en geretoucheerd. De laatste fase van het restaureren gebeurt 15 t/m 18 september voor publiek in het museum. Conservator Annabel Dijkema: "Het is de spectaculairste restauratie ooit voor het Catharijneconvent."


Schaam-en okselhaar


"Het schilderij is zo bijzonder omdat er zoveel details in zitten. Eťn van de mooiste details is de beharing op het lichaam van Jezus en dan vooral het schaamhaar en het haar rond de tepels. Heel fijn en heel gedetailleerd getekend", aldus Annabel. De reden van het schilderen van schaam- en okselhaar is dat schilders in de 15e eeuw Jezus zo echt mogelijk wilden afbeelden. "Net als tijdgenoten zoals schilder Jan van Eijk moest het schaamhaar er voor zorgen dat Jezus een persoon werd van vlees en bloed ... en haar."

 Schaam-en okselhaar van Jezus Schaam-en okselhaar van Jezus | Foto: RTV Utrecht

Na de restauratie zal het paneel te zien zijn op de tentoonstelling Body Language die 20 september wordt geopend in museum Catharijneconvent.

schaamhaar van jezus weer zichtbaar
Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -