Simonis: "Pausambt is het laatste wat ik Eijk toewens"

UTRECHT - Simonis noemt het pauselijk ambt een bovenmenselijke opgave: "Zoiets is natuurlijk het laatste wat ik hem toewens. Als hij het toch zou worden, dan wens ik hem veel kracht en sterkte en heel veel wijsheid toe."
Overigens acht de voormalige aartsbisschop van Utrecht de kans klein dat zijn opvolger Eijk tot paus wordt verkozen. "Dat laat ik natuurlijk aan de kardinalen over, maar er zijn er zo veel die er al erg lang zitten. Die zullen vast voorrang krijgen."
Donderdag treedt paus Benedictus XVI terug. Daarna wordt in een grote bijeenkomst van 116 kardinalen een nieuwe paus gekozen. Het Vaticaan maakte maandag bekend dat de vergadering al binnen twee weken zou kunnen beginnen, omdat Benedictus de regels daarvoor heeft veranderd.
Kardinaal Simonis vertrekt dinsdag naar Rome. Hij zal Benedictus wel ontmoeten, maar mag gezien zijn hoge leeftijd niet meer meedoen aan het zogenoemde conclaaf. Kardinaal Eijk is de enige Nederlander bij de besloten bijeenkomst en daardoor ook verkiesbaar.
Interview met kardinaal Simonis