Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Omstreden veevoermaatregel van tafel

1/2
PROVINCIE UTRECHT - De maatregel die boeren zou verplichten om minder eiwit aan hun koeien te geven om zo de stikstofuitstoot te verlagen, komt er niet. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer, nadat de NOS eerder vandaag hierover berichtte.

De aangekondigde veevoermaatregel zorgde voor een golf aan verzet vanuit agrarisch Nederland. Eind juli kwamen er nog honderden boze boeren naar De Bilt om te demonstreren bij het RIVM in Bilthoven.

Boze boeren zeiden dat de maatregel slecht zou zijn voor de gezondheid van dieren. Ook zou het ze geld kosten. Als reactie op de demonstraties in De Bilt, Den Haag en andere plekken liet minister Schouten de maatregel doorrekenen door de Wageningen Universiteit. Die concludeerde dat de opbrengst minimaal was.

Landbouworganisatie LTO is daar blij mee: "Wij realiseren ons dat het stikstofdossier nu niet ten einde is. Dat duurt al 40 jaar en daar zijn we nu niet mee klaar. Wat belangrijk is dat er naar oplossingen gezocht wordt samen met het bedrijfsleven om tot gedragen en uitvoerbare maatregelen te komen."

Bunnikse boer was tegen veevoermaatregel (en protest)


Het afblazen van de veevoermaatregel zou een flinke domper zijn voor het kabinet. Met de 'stikstofwinst' die behaald werd door koeien minder te laten uitstoten, wilde de minister ruimte creŰren voor de bouw van 75.000 woningen en snelwegverbredingen. En dat was ook precies wat boeren als Pieter van der Grift uit Bunnik tegen de borst stuitte: "Eigenlijk zegt ze: 'Of het een effect heeft op de natuur maakt me niks uit, als ik het juridisch maar kan inboeken.' Dan denk ik: jongens, kom op!"

Het kabinet zal nu op zoek moeten naar een andere oplossing.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -