Theatergezelschap Rosa Ensemble loopt weer subsidie mis: 'Doodskist nog niet besteld'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Dertien instellingen in de provincie grijpen naast een subsidie van het Fonds Podiumkunsten. Voor het Rosa Ensemble in Overvecht is de pil wel heel bitter: het muziek- en theatergezelschap kreeg in juni de mededeling dat de subsidiekraan van de gemeente ook dicht gaat.
Rosa is een van de organisaties die een wat dubbele boodschap kregen van het Fonds. Ze kregen een positief advies, maar omdat de lat financieel erg hoog ligt, werd hun aanvraag toch niet gehonoreerd. ''Er is een puntentelling gemaakt en daar komt dan een ranglijst uit. Wij zitten net onder de zaaglijn'', legt Gusta Korteweg van het ensemble uit.
Wat de gevolgen voor de organisatie zijn, is nog niet duidelijk. Korteweg hoopt dat de overheid nog bijspringt, dat is volgens haar na eerdere adviezen van het Fonds Podiumkunsten ook gebeurd. ''Het is heel vervelend, maar we hebben onze doodskist nog niet besteld.''

Artistieke koers

Ook barokmuziekgezelschap Combattimento uit Utrecht loopt de subsidie mis. ''De teleurstelling is groot, maar we begrijpen dat de situatie moeilijk is'', zegt zakelijk leider Magnus Nilsson. Het gezelschap overweegt meer op projectbasis te gaan werken. ''Dat zal ook gevolgen hebben voor de artistieke koers, maar het nieuws moet nog even landen.''
Het Fonds Podiumkunsten maakte vandaag bekend welke Nederlandse instellingen en festivals tussen 2021 en 2024 subsidie krijgen. Van de ruim 200 aanvragen van producenten werd nog geen 40 procent gehonoreerd. Vrijwel alle positief beoordeelde festivals kregen een bijdrage.
De aanvragen van instellingen in de provincie:
Toegewezen:
Camerata Trajectina, Utrecht, 100.000 euro
De Dansers, Utrecht, 300.000
Frisse Oren, Utrecht, 100.000
IRC, Utrecht, 125.000
New Dutch Connections, Utrecht, 100.000
Shifft, Utrecht, 100.000
Schweigman&, Utrecht, 400.000
Studio Dries Verhoeven, Utrecht, 400.000
Theatergroep Aluin, Utrecht, 200.000
Afgewezen:
Combattimento, Utrecht*
Dyane Donck Company, Utrecht*
Parea, Leusden
155, Utrecht*
DOX, Utrecht
Dudapaiva Company, Amersfoort*
Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel), Utrecht*
ISM&Heit, Utrecht
Pynarello, Utrecht
Rosa Ensemble, Utrecht*
Holland Opera, Amersfoort
* Deze instellingen kregen wel een positief advies, maar vielen buiten de boot voor subsidie.
De volgende aanvragen van festivals werden toegewezen:
Gaudeamus Muziekweek Utrecht, 200.000
Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, 25.000
Le Guess Who?, Utrecht, 325.000
September Me, Amersfoort, 25.000
Spring Utrecht, 300.000
Festival Tweetakt (Utrecht), Festival Oude Muziek (Utrecht) en Holland Baroque krijgen geen geld van Fonds Podiumkunsten, maar wel via BIS.