Dierenvoedselbank Utrecht vreest voor voortbestaan: 'De tijd dringt'

UTRECHT - Het is twee voor twaalf voor de Dierenvoedselbank in Utrecht. De voedselbank moet 1 januari het pand aan de Amsterdamsestraatweg verlaten, maar een nieuw onderkomen is er nog niet. "Wij kunnen die ruim honderd dieren niet in de steek laten, want zo voelt het."
Gisela (één hond, twee katten) zou zonder de Dierenvoedselbank "geen beestjes kunnen hebben." Ze heeft een uitkering en niet genoeg geld om de dieren zelfstandig te onderhouden. "Ik ben hier terecht gekomen via mijn schoonzusje, die zeurde dat ik moest gaan maar ik dorstte niet."
Uiteindelijk ging ze toch. "De eerste keer zag ik heel veel bekenden en ik dacht: waarom schaam ik me eigen, waarvoor? Er gaat heel veel van je schouders af." Gisela is niet de enige: sinds de coronacrisis is het aantal bezoekers met tien procent gestegen, denkt vrijwilliger Gerard van Esch. De enige voorwaarde is dat mensen ook bekend moeten zijn bij de 'normale' voedselbank.
Gisela (links) en Bella
Gisela (links) en Bella © RTV Utrecht

Ruimte

In de oude Julianaschool aan de Amsterdamsestraatweg is net voldoende ruimte om alle giften te bewaren, soms ook net niet. Dierenwinkels en particulieren doneren zoveel voedsel (soms met pallets tegelijk) dat de Dierenvoedselbank moet vragen of ze de donatie nog even vast kunnen houden. Er is dus ruimte nodig, dat is dan ook de reden dat de voedselbank twee voorstellen voor alternatieve locaties van de gemeente moest afwijzen, die waren te klein.
Een huisdier is juist heel erg nodig voor de mensen
Vrijwilliger Gerard
Je zou ook kunnen zeggen: als mensen geen huisdier kunnen betalen, moeten ze er geen nemen. Maar dat vindt vrijwilliger Gerard geen goed idee. "Nee, nee, nee, nee. Zeker niet. Een huisdier is juist heel erg nodig voor de mensen. Het biedt een stukje verantwoording. De mensen moeten een hond uitlaten, boodschappen doen. Je maakt sociaal contact."
De dieren zijn dus onmisbaar wil Gerard maar zeggen, en de Dierenvoedselbank dus ook. Gerard: "De tijd dringt. Wij kunnen niet weg, óf we moeten een andere plek hebben. Wij kunnen niet die ruim honderd dieren in de steek laten, want zo voelt het."
Vrijwilliger Peter: 'Wij kunnen de dieren niet in de steek laten'
Vrijwilliger Peter: 'Wij kunnen de dieren niet in de steek laten' © RTV Utrecht
Om de gemeente te overtuigen is een petitie opgezet, die is ondertussen ruim driehonderd keer getekend.