Beoogde uitbaters camping Leusden: 'Allerlaatste dat we willen is chaletpark'

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
LEUSDEN - "Het allerlaatste wat wij willen is een chaletpark met 56 recreatiewoningen." Jan Hoogstraten en Maartje van der Weide van camping De ReCreatie betreuren de ophef die is ontstaan rond de plannen die zij maakten voor een camping op het voormalig militair kampeerterrein aan de Doornseweg in Leusden.
De opschudding in de buurt leidde tot een brandbrief aan de gemeente die vergezeld ging van een petitie met veertig handtekeningen van buurtbewoners. Het begon allemaal tijdens twee informatieavonden waarop Jan en Maartje uit Driebergen hun plannen voor een duurzame camping met de buurt bespraken. Steen des aanstoots: de mogelijkheid voor het bouwen van 56 'recreatieve nachtverblijven', zoals recreatiebungalows en chalets.

56 chalets

Zover gaan de plannen van Jan en Maartje niet. Wel willen ze graag een woning op het terrein waar ze permanent kunnen verblijven: "Wij willen een camping die het hele jaar open is. Dan is het wenselijk om hier dag en nacht te verblijven om de boel in de gaten te kunnen houden."
Volgens de buurtbewoners zei een vertegenwoordiger van de gemeente tijdens de informatiebijeenkomsten dat het bestemmingsplan zoals het er nu ligt theoretisch ruimte biedt voor de bouw van 56 chalets. Dat heeft te maken met een verruimde interpretatie van het begrip 'kampeerplaatsen', die door landelijk beleid recentelijk mogelijk is gemaakt. Het terrein bood - toen het nog in gebruik was als kampeerterrein voor medewerkers van Defensie - ruimte aan zes stacaravans en vijftig kampeerplaatsen.

'In harmonie'

"We snappen dat de buurt daar bang voor is. Maar het allerlaatste wat we willen is een chaletpark. Dat staat heel ver af van de plannen die we wel hebben", zegt Maartje van der Weide. "We willen het terrein exploiteren, zo goed mogelijk in harmonie met het gebied." "Ons motto is 'leave no trace, do no harm', voegt Jan Hoogstraten daar aan toe. "Dat verdraagt zich niet met de bouw van 56 chalets."
"We willen maximaal 20 tot 24 recreatieverblijven realiseren", licht Jan de plannen toe. "Tien daarvan ontwikkelen we in eigen beheer. De rest mogen recreanten zelf bouwen. Maar ze moeten grotendeels mobiel of demontabel zijn, zo duurzaam mogelijk en circulair gebouwd." Maartje vult aan: "En ze mogen niet permanent bewoond worden."

'Natuurinclusief'

Ook willen de initiatiefnemers een 'stiltezone' inrichten. "Om overlast voor de buren zoveel mogelijk te beperken", aldus Hoogstraten en Van der Weide. "Wij zetten expliciet in op natuurbehoud, natuurontwikkeling, bewustwording en duurzaamheid. De bedoeling is juist om te laten zien hoe het ook anders kan; natuurinclusief en toekomstbestendig."
Ons motto is 'leave no trace, do no harm'
Jan Hoogstraten
"De zorgen die er zijn over bijvoorbeeld toenemende verkeersdruk, overlast of permanente bewoning zijn begrijpelijk", aldus het tweetal. Op de tien tot veertien beoogde jaarplaatsen zou een beperkt aantal gasten een zelf ontworpen en gebouwd recreatieverblijf mogen realiseren.

Strenge selectie

"Binnen onze mogelijkheden doen wij er dan ook alles aan om de zorgen te ondervangen, bijvoorbeeld door het instellen van een stiltezone en een strenge selectie bij de toewijzing van jaarplaatsen. Zo is een van de voorwaarden dat je over een eigen huis beschikt", stelt Maartje. "En de meeste bewoners zijn nooit op dat terrein geweest", vult Jan aan. "Het is echt wel 250 meter lopen voordat je bij het hoofdgebouw bent. Daar zal 't het meest rumoerig zijn", refererend aan de zorgen over geluidsoverlast.
Jan en Maartje zijn geschrokken van de negatieve publiciteit rond hun plannen. Die volgens hun deels is gebaseerd op een niet reële voorstelling van zaken. Ze zochten naar aanleiding daarvan contact met de buren om hun kant van het verhaal nog eens te benadrukken. "De moraal van het verhaal is dat we met iedereen om de tafel willen om samen tot een zo goed mogelijk plan te komen", zegt Hoogstraten.
"We worden 25 jaar buren", voegt Van der Weide daaraan toe, verwijzend naar de looptijd van het contract dat ze met eigenaar Landgoed Den Treek-Henschoten willen sluiten. "Het is wat ons betreft essentieel dat we goed met elkaar overweg kunnen." Het tweetal zegt dan ook bereid te zijn in die verstandhouding te investeren.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Daan Bleuel van de Leusder Krant.