Was zware mishandeling met hamers in Utrecht een moordpoging of 'slechts' waarschuwing?

© JS Multimedia
UTRECHT/NIEUWEGEIN - De zware mishandeling van een man in de Adelaarstraat in Utrecht vorig jaar oktober, was geen moordpoging maar een waarschuwing. Dat stellen de advocaten van zeven verdachten die vandaag voor het eerst voor de rechter stonden. Op 30 oktober raakte een 28-jarige Utrechter zwaargewond toen hij door drie mannen met bivakmutsen werd bewerkt met hamers en een honkbalknuppel.
De verdachten maken volgens het Openbaar Ministerie deel uit van een bende autodieven uit Utrecht, die onder meer twee voertuigen zou hebben geleverd voor de moord op kroongetuige-advocaat Derk Wiersum. Een neef van drugscrimineel Ridouan T., die als opdrachtgever wordt gezien, zou deze moord hebben gecoördineerd. Deze Anouar T. uit Maarssen zou samen met Utrechter Oussama B. de groep autodieven hebben geleid. Anouar T. staat vanwege zijn vermeende betrokkenheid los van de anderen voor de rechter.

Moordpoging

De verdachten, negen in totaal, zijn bijna allemaal twintigers uit Utrecht en omgeving. Naast autodiefstal en -heling worden verschillende leden verdacht van voorbereiding en/of uitvoering van de moordpoging in de Adelaarstraat. In de garagebox van een van hen, in de Oosterleestraat, zijn boodschappentassen gevonden met hamers, een honkbalknuppel en bivakmutsen die door de daders zouden zijn gebruikt.
Het OM beschouwt de zware mishandeling van de Utrechter in de Adelaarstraat als een moordpoging. Maar volgens de advocaten zijn hamers en een honkbalknuppel geen gangbare middelen voor een afrekening in het criminele milieu. Het zou de bedoeling zijn geweest dat het slachtoffer de mishandeling zou overleven en doorvertellen. Maar volgens het OM waren de slagen op het hoofd hard genoeg om te doden. Het slachtoffer had naast hoofdwonden en een scheurtje in zijn schedel, ook verwondingen aan armen, lichaam en schenen.

Geobserveerd

De groep rond Anouar T. werd al een tijd door de recherche geobserveerd. In afgeluisterde gesprekken zouden Anouar T. en Oussama B. de aanval in de Adelaarstraat hebben doorgesproken met de uitvoerders. T. zou de tas met wapens en bivakmutsen en uit de box in de Oosterleestraat hebben gehaald en later samen met B. hebben teruggeplaatst. Op de honkbalknuppel zijn bloedsporen van het slachtoffer gevonden.
Ook zijn er dna-sporen van de drie vermeende uitvoerders op de spullen gevonden die bij de mishandeling zijn gebruikt. zij voldoen volgens het OM aan het signalement van de daders. Het zou gaan om twee mannen met een Marokkaans uiterlijk met gouden tanden en een dader met een Pools uiterlijk.

Autodiefstal

De verdachten hielden zich volgens het OM bezig met diefstal en heling van auto's die bij ernstige misdrijven werden gebruikt, zoals ram- en plofkraken. Ze werden schoongemaakt en van valse kentekenplaten en flessen met brandbare vloeistof voorzien. Een Renault Megane en VW Transporter die bij de moord op Derk Wiersum werden gebruikt, zouden door de Utrechtse groep zijn geleverd. Kopstuk Anouar T. heeft gezegd dat de voertuigen bedoeld waren om drugs te dealen.
Zitting vindt plaats in extra beveiligde rechtbank Schiphol
Zitting vindt plaats in extra beveiligde rechtbank Schiphol © RTV Utrecht / Riks Ozinga
Vrijwel alle advocaten pleitten in de extra beveiligde rechtbank van het Justitieel Complex Schiphol voor vrijlating van hun clienten in afwachting van het proces. De meesten betoogden dat er te weinig bewijs is voor de verdenkingen. Het OM zou de zaak ook groter maken dan hij is vanwege de betrokkenheid van Anouar T. en de link met de moord op advocaat Wiersum. Ook vrezen zij dat het nog heel lang gaat duren voor de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Onderzoek bijna klaar

Volgens het Openbaar Ministerie is er voldoende bewijs voor de ernstige verdenkingen om de verdachten voorlopig vast te houden. Het onderzoek is ook nog niet helemaal afgerond. Zo worden handschoenen die bij de zware mishandeling in de Adelaarsstraat gebruikt zouden zijn, nog onderzocht op dna-sporen. Eind september hoopt het OM het eindrapport te kunnen presenteren.
De zaak tegen de Utrechtse autodieven gaat over drie maanden verder met opnieuw een tussenzitting. De inhoudelijke behandeling staat voorlopig gepland voor maart of april volgend jaar, maar de kans is groot dat dit niet wordt gehaald.