Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Boerenprotest De Bilt: agenten en ambtenaren lastiggevallen en geïntimideerd

DE BILT - In aanloop naar het boerenprotest in de Bilt zijn verschillende medewerkers van de gemeente en politie lastiggevallen en ge´ntimideerd. In Facebookgroepen en in apps werden telefoonnummers verspreid van mensen die op de achtergrond met de demonstratie te maken hadden. Ook ondernemers die niets met het protest te maken hadden, maar die ingehuurd waren door de gemeente, werden lastiggevallen en bedreigd.

In de avond en nacht voorafgaand aan het protest werden sommige betrokkenen overspoeld met telefoontjes en berichtjes. Om hun privacy te beschermen, publiceert RTV Utrecht niet om wie het gaat. De politie wil niets over de incidenten zeggen om geen olie op het vuur te gooien. Wel laat een woordvoerder weten dat de politie in contact staat met de mensen waar het om gaat.


'Landverrader'


EÚn van de Facebookgroepen waarin telefoonnummers werden gedeeld is Steungroep Boeren & Burgers. Jan Huzen uit Drenthe is de beheerder van de groep en plaatste zelf een bericht waarin hij opriep een ingehuurde ondernemer "even te bellen omdat hij zich in laat huren door justitie". In reacties onder dat bericht plaatsen anderen screenshots van gesprekken waarin ze de ondernemer onder meer "landverrader" en "NSB'er" noemen.

Huzen plaatste het bericht naar eigen zeggen niet met kwade opzet. "Ik ging er vanuit dat het grappig bleef. Maar dat die man toen honderden keren gebeld is en bedreigd, was niet de bedoeling. Ik heb het bericht daarna gerectificeerd." Tegelijkertijd voelt Huzen zich ook niet verantwoordelijk voor de ontstane situatie. "De andere bedrijven zijn nu wel gewaarschuwd. Het voelt enorm vies dat er bedrijven zijn die justitie gaan helpen."


Agenten in burger


Bij het protest van gisteren in De Bilt waren ook politieagenten in burger aanwezig. Verschillende actievoerders van Nederland in Opstand! maakten daar foto's van en plaatsen die op Facebook met de oproep hun identiteit te achterhalen. De actievoerders denken dat de agenten onrust willen veroorzaken tijdens de demonstratie, zodat de politie daarna een reden heeft om de demonstratie af te breken. Maar volgens de politie is dit onzin.

De korpsleiding van de politie laat weten dat ze zich op dit moment nog geen zorgen maakt over de veiligheid van de agenten omdat er nog geen persoonsgegevens openbaar zijn gemaakt. Wanneer dat wel gebeurt, komt de politie in actie.

Farmers Defence Force, die de boerendemonstratie organiseerde, nam gisteren direct afstand van de actievoerders van Nederland in Opstand! Toen de voorman van deze groep werd gearresteerd, haalde FDF organisators hun leden weg bij het tumult en riepen "Straks denken ze dat deze lui bij ons horen".

In totaal werden gisteren vijf arrestaties verricht. Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt zei na afloop dat de demonstratie zelf over het algemeen gemoedelijk verlopen was.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -