Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Burgemeester De Bilt maakt zich op voor boerenprotest: 'Coronaregels worden gehandhaafd'

1/2
BILTHOVEN - Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt verwacht dat er veel boeren op het protest vanmiddag afkomen. "We hebben goede informatie dat er grote groepen komen", zegt de burgemeester.

De gemeente heeft samen met de veiligheidsregio het maximum aantal demonstranten op de Biltse Rading vastgesteld op 2.000. Of dit aantal ook gehaald of overschreden gaat worden, durft Potters nog niet te zeggen.


Boos


De boeren zelf zijn boos dat ze niet met trekkers mogen komen. Volgens Potters was er geen andere keus omdat de organisatie van Farmers Defence Force (FDF) niet kon beloven dat het aantal trekkers onder de 200 zou blijven.

"De vorige keer waren er ook meer trekkers dan we hadden voorzijn, 2400 maar liefst", doelt Potters op het boerenprotest dat vorig jaar plaatsvond in zijn gemeente. "Demonstreren is een groot goed, daar sta ik ook voor als burgemeester. Maar het moet wel veilig en ordentelijk verlopen."

Burgemeester Sjoerd Potters: "Demonstratie moet veilig en ordentelijk verlopen"


Dat betekent dat er ook gehandhaafd gaat worden op de anderhalve meter afstand, zegt Potters. Al is het in eerste instantie aan de organisatie zelf om te zorgen dat de demonstranten zich daaraan houden. "Maar uiteindelijk zullen wij toezicht houden en zorgen dat de regels zo goed mogelijk in acht worden genomen. Er zal zeker worden gehandhaafd."


Veevoermaatregel


Het protest begint vanmiddag officieel om 13.30 uur. FDF roept alle boeren van Nederland op om naar Bilthoven te komen en actie te voeren om de veevoermaatregel van tafel te krijgen.

Landbouwminister Carola Schouten wil dat boeren per 1 september de hoeveelheid eiwit in veevoer verminderen, omdat dat veel uitstoot zou schelen. Volgens de boeren is dat besluit genomen op basis van "stikstofsjoemelcijfers" van het RIVM.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -