Word jij de nieuwe burgemeester van Utrecht? Je kunt nu solliciteren

UTRECHT - Het is officieel, iedereen kan vanaf morgen pen en papier pakken om een sollicitatiebrief te schrijven voor de post van burgemeester in Utrecht. Commissaris van de Koning Hans Oosters nam vandaag de profielschets in ontvangst van de Utrechtse gemeenteraad.
Oosters vond het opvallend dat de kandidaat in dit officiële document wordt aangesproken met 'je en jij'. Tegen de gemeenteraad zei hij: "Het is voor het eerst dat ik in een profielschets lees dat er over 'je' wordt gesproken. Dat is een mooie combinatie van nabijheid en respect. Van mens tot mens gelijkwaardig en dat spreekt me aan."

'Aantrekkelijke profielschets'

De commissaris was vol lof over de commissie van de gemeenteraad die op zo'n korte termijn zo'n complete profielschets heeft geschreven. Daaraan werkten nog eens 1100 inwoners van de stad mee, die hun mening gaven. Ook scholen werden benaderd om mee te denken. Oosters: "Dit heeft geleid tot een leuke, mooie, positieve en aantrekkelijke profielschets. Er spreekt een zekere gretigheid uit dat de Utrechtse gemeenteraad op zoek wil naar de juiste nieuwe burgemeester. De schets is helder, bondig en uitnodigend."
D66-fractievoorzitter Jony Ferket stond aan de leiding van het proces. Zij benadrukte nog maar eens dat wat haar betreft ze liever had gezien dat de oude burgemeester nog een poosje was gebleven. "Wij zijn overvallen door het plotselinge vertrek van Jan van Zanen. Maar ik ben trots dat het ons in zeven weken gelukt is deze profielschets op te stellen, en dan met name dat we 1100 Utrechters konden laten meepraten."

Advertentie

Morgen verschijnt de advertentie. Geïnteresseerden die voldoen aan het profiel kunnen tot 11 september op hun pennenvrucht zwoegen, want dan sluit de termijn. Dat is zo lang omdat de vakantie er tussen zit. Een week later maakt de Commissaris van de Koning bekend hoeveel sollicitanten er zijn, van welke partij ze lid zijn en of ze man of vrouw zijn. Daarna spreekt hij ze allemaal. Daarbij beoordeelt Oosters of de kandidaten benoembaar zijn. Een selectie stuurt hij door naar de vertrouwenscommissie van de raad.
Oosters stond nadrukkelijk stil bij de geheimhoudingsplicht van die commissie. "Een enkele keer gaat het niet goed met die geheimhouding. Dat is een misdrijf, en dan moet ik aangifte doen bij de hoofdofficier van justitie." Volgens de commissaris hebben sollicitanten recht op vertrouwelijkheid. Als ze het niet worden dan moeten ze daar geen last van hebben bij hun huidige baan.

Jaarwisseling

Uiteindelijk stelt de vertrouwenscommissie ten minste twee kandidaten voor aan de raad. Die maken in een geheime vergadering de definitieve keuze. En alles meezit krijgt Utrecht dan rond de jaarwisseling een nieuwe burgemeester. Waarbij Oosters hoopt dat hij dan een vrouw kan voordragen voor benoeming: "Ik roep bij deze vrouwelijke kandidaten op om te solliciteren."