Beelden van overval laten hevig gevecht zien, OM eist 5 jaar cel en jeugddetentie

© AS Media
AMERSFOORT - Een extreem gewelddadige overval op een juwelierszaak aan De Kamp in Amersfoort kwam voor de jonge daders abrupt ten einde toen de eigenaar en diens vader zich fel verweerden. De overvallers werden vervolgens buiten op straat door omstanders overmeesterd. Vandaag eiste de officier van justitie vijf jaar cel tegen 23-jarige Ibrahim A. De 19-jarige Youssef B. hoorde anderhalf jaar jeugddetentie tegen zich eisen, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
De twee Amersfoorters trapten op 16 juli vorig jaar 's ochtends rond 11 uur de voordeur van de juwelier in. Ze dachten dat alleen de eigenaar aanwezig zou zijn en dat hij direct plat op de grond zou gaan liggen bij het zien van het vuurwapen en de voorhamer die de twee bij zich hadden. Het plan was dan snel wat vitrines leeg te halen en met een flinke buit te vertrekken. Maar ze kwamen bedrogen uit.

Hevig gevecht

Op beelden van de vele bewakingscamera's in de zaak is te zien hoe gewelddadig de overval uiteindelijk werd. Ibrahim A. trapte de voordeur met een enorm knal in en stormde met gestrekte arm de zaak binnen. Youssef B. volgde hem met de grote sloophamer in zijn handen, waarmee hij tegen de winkelruit sloeg. In de winkel is dan niemand aanwezig. De eigenaar en zijn vader en zus zijn in het kantoor achterin de zaak.
De zus van de juwelier zag de daders aankomen en vluchtte geschrokken via de achterdeur het pand uit. Ze rende via een steeg naar de voorzijde waar ze om hulp riep. Vader en zoon stormden de winkel binnen en gingen de overvallers te lijf, vader met een buis in zijn handen. De juwelier en zijn vader krijgen harde klappen, onder meer met de kolf van het pistool en de hamer. De vader raakte daarbij zwaargewond. Hij loopt vier gebroken ribben en een gescheurde milt op.

Wel of niet geschoten?

Het Openbaar Ministerie rekent Ibrahim A. ook zwaar aan dat hij op de juwelier zou hebben geschoten. Hij zou twee keer de trekker hebben overgehaald, maar het wapen zou dienst hebben geweigerd. In de winkel werden na de overval twee patronen met afdruk van een slagpen gevonden en buiten lag er nog een. A. wordt daarom ook van poging tot doodslag beschuldigd. Volgens de officier van justitie heeft de vader van de juwelier het leven van zijn zoon gered door het wapen uit de handen van A. te slaan toen hij het net weer had doorgeladen.
Volgens zijn advocaat heeft A. absoluut niet geschoten en is ook op vertraagde beelden van de overval niet te zien dat de trekker wordt overgehaald. Uit onderzoek van het NFI blijkt dat het een gammel, omgebouwd gasdrukwapen is. De kogels kunnen volgens de verdediging ook uit het wapen zijn gevallen toen het op de grond viel of toen er mee werd geslagen. De straf zou daarom hooguit twee en een half jaar cel moeten zijn.
Politie ondervraagt getuigen van de overval
Politie ondervraagt getuigen van de overval © AS Media
Toen de daders merkten dat de overval was mislukt, hadden ze grote moeite om weer buiten te komen, omdat ze de deur niet direct open kregen. Buiten zou B. het vuurwapen van A. op een omstander en de juwelier hebben gericht. Die lieten zich daardoor niet afschrikken. De overvallers werden overmeesterd en overgedragen aan de politie.

Amateuristisch

Volgens de verdachten hadden ze het plan voor de overval een week van tevoren samen bedacht. Ze zaten allebei in geldnood: A. had een huurachterstand en B. wilde leuke kleding kopen en in een mooie auto rijden. B. zegt dat hij de motorscooter en de voorhamer die bij de overval werden gebruikt had geleend, maar wilde niet zeggen van wie. A. had regenpakken en een vuurwapen geregeld, maar wilde ook geen namen noemen. Volgens A. hadden zij niet goed nagedacht over de overval en was het achteraf bekeken amateuristisch.
Het vuurwapen was volgens A. alleen maar bedoeld om te dreigen. B. zou vooraf niet hebben geweten dat A. een pistool met vier scherpe patronen bij zich had. Maar daar gelooft de officier niets van. B. nam tijdens het gevecht in de winkel het gevallen wapen over en dreigde daar binnen en buiten mee. Buiten sloeg een omstander het met een hamer uit zijn handen.

Traumatisch

Voor de slachtoffers is de overval enorm traumatisch geweest. Ze lijden nog altijd onder de gevolgen, bleek uit een persoonlijke verklaring van de juwelier. De verdachten hebben allebei in een brief excuses aangeboden, maar dat de slachtoffers geloven niet dat zij hun leven zullen beteren en zijn nog altijd bang. De juwelier heeft zijn openingstijden aangepast uit angst voor een nieuwe overval.
Zijn vader is lichamelijk nog altijd niet helemaal hersteld en moet nog een operatie ondergaan aan zijn milt. Hij liep zware verwondingen op toen hij door B. direct bij binnenkomst met de voorhamer op zijn ribben werd geslagen. Na de vechtpartij zakte hij buiten in elkaar. Ze eisen schadevergoedingen van 9.000 en 13.000 euro van de verdachten. Het Openbaar Ministerie vindt dat de rechtbank deze vorderingen moet toekennen.

Jeugdstrafrecht

Ibrahim A. en Youssef B. hebben beiden een strafblad. B. wordt in deze zaak volgens het jeugdstrafrecht berecht. Hij is volgens deskundigen door een psychische stoornis verminderd toerekeningsvatbaar. Aan zijn strafeis met een proeftijd van drie jaar zit dan ook een hele reeks voorwaarden: psychische behandeling, enkelband, contactverbod met slachtoffers en medeverdachte. Ook zou hij een eerdere voorwaardelijke straf van 114 dagen jeugddetentie nu alsnog moeten uitzitten.
A. is eerder onder meer veroordeeld voor een drugszaak en woninginbraak. Hij beloofde in de rechtszaal zijn leven te zullen beteren en wil weer naar school. Hij bood aan het eind van de zitting nogmaals zijn excuses aan en verzekerde dat hij geen gevaar meer voor de slachtoffers vormt.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.