Baarn stemt in met appartementen en hotel bij Paleis Soestdijk

BAARN - De Baarnse gemeenteraad heeft vanavond ingestemd met het voorontwerp bestemmingsplan voor Paleis Soestdijk. Het plan maakt naast de restauratie van het paleis ook tachtig appartementen en een hotel mogelijk.
Dat er groen licht werd gegeven was geen verrassing. De afgelopen tijd tekende zich tijdens eerdere raadsvergaderingen al een meerderheid af voor het plan. Alleen de Baarnsche Onafhankelijke Partij (BOP) stemde tegen. Toch was de spanning voelbaar. "Er rust een grote verantwoordelijkheid op de gemeenteraad", zei VVD-fractievoorzitter Suzanne Oortman Gerlings in horecagelegenheid Groot Kievitsdal. De gemeenteraad kwam daar bijeen in plaats van in het gemeentehuis, om zo 1,5 meter afstand van elkaar te kunnen bewaren.

Natuur

Het paleis krijgt na de restauratie een nieuwe moderne bestemming. Het wordt een evenementencentrum voor het Nederlandse bedrijfsleven. De gemeenteraad is daar op zich positief over en hoopt dat dit kansen biedt voor Baarn en Soest om mee te profiteren. Gedurende de avond kwamen diverse fracties wel met extra en wensen en bedenkingen die vooral samenhangen met de impact van de overige plannen op de natuur. Projectontwikkelaar MeyerBergman Erfgoed Groep wil namelijk appartementen en een hotel bouwen op het landgoed als kostendrager voor de renovatie.
Fractievoorzitter Kees Koudstaal van de Baarnsche Onafhankelijke Partij (BOP) trapte af met de veelbesproken brief van prinses Irene en prinses Margriet. Daarin gaven zij aan 'geschokt' te zijn over de plannen om woningen te bouwen in de natuur rond de marechausseekazerne. Koudstaal had de prinsessen vorige week om een reactie gevraagd omdat zij jarenlang op het landgoed hebben gewoond.
Volgens de fractievoorzitter van de BOP heeft eigenaresse Maya Meijer - Bergmans geprobeerd zijn intregiteit in twijfel te trekken omdat hij verkeerde informatie zou hebben gegeven aan de prinsessen. "Alsof het hier gaat om drie bosachtige villaatjes die worden gebouwd in het Borrebos. Dat is onmogelijk. Het totale bosperceel wordt gesloopt", reageerde Koudstaal boos die vindt dat de plannen veel te rooskleurig worden voorgesteld.
Fractievoorzitter Rik van Hardeveld van het CDA bestreed dat. "Er wordt gesuggereerd dat er een heel bos wordt gekapt voor woningen. Maar het gaat slechts om één hectare en er komt veel groen voor terug."

Verkeerstoename en evenementen

De evenementen die plaats zullen vinden bij het paleis zijn ook een zorg voor de raadsleden. Daarom moet volgens hen goed worden vastgelegd hoeveel en wat voor soort evenementen worden toegestaan op het landgoed.
De raad vreest verder dat de vele bezoekers die het paleis straks zal aantrekken voor verkeersproblemen gaan zorgen. Zeker als er evenementen worden georganiseerd zal de druk op de doorstroming en de parkeerplaatsen mogelijk te groot worden. Ook de oversteek over de Amsterdamsestraatweg zien veel raadsleden als een gevaarlijk punt. De gemeenteraad vindt daarom dat er werk moet worden gemaakt van andere vormen van vervoer naar het paleis.
Verschillende fracties zijn van mening dat het weiland langs de Praamgracht te waardevol is om te gebruiken als extra parkeerterrein wanneer er evenementen plaatsvinden. Daar parkeren is daarom niet langer toegestaan.
Half augustus ligt het voorontwerp bestemmingsplan zes weken ter inzage. Tijdens deze termijn kan iedereen op het plan reageren.