Utrecht eist einde aan inschrijven baby's en peuters op basisscholen

© Pixabay
UTRECHT - Vanaf vandaag moeten alle basisscholen die werken met een voorinschrijving van kinderen jonger dan drie jaar, die lijsten vernietigen. Dat schrijft wethouder Anke Klein in een brief aan de gemeente. Het inschrijven van drie-minners was al bij wet verboden, maar basisscholen in Utrecht lapten dat massaal aan hun laars.
De wethouder gaf eerder al aan dat ze niet blij is met die voorinschrijving. Die kwam aan het licht na een onderzoek. Op 30 juni ging Klein in gesprek met ouders en schoolbesturen over dit probleem, tijdens een Raadsinformatiebijeenkomst (RIB). Daarin vroegen de scholen of het niet mogelijk was om het schrappen van de voorinschrijving uit te stellen tot het begin van volgend schooljaar. De scholen vrezen rechtszaken van ouders aan wie een plaats op school was toegezegd. De wethouder gaat daar niet in mee, de praktijk moet per direct ophouden te bestaan.

Niet rechtsgeldig

"Wij hebben per brief aan de schoolbesturen laten weten dat de wetgeving rond de aanmelding en toelating per direct gevolgd moeten worden", zegt de wethouder In de brief aan de gemeenteraad. "Dit geldt ook voor de kinderen jonger dan drie jaar die al eerder op een wachtlijst zijn geplaatst. Eerder gedane toezeggingen aan ouders zijn niet rechtsgeldig."
Bij voorinschrijving hebben kinderen van behendige ouders meer kans om op de school van hun keuze te komen dan kinderen met minder behendige ouders. Dat geldt met name voor populaire scholen. De praktijk werkt de zogenoemde 'segregatie in het onderwijs' in de hand, in de volksmond beter bekend als de scheiding tussen zwarte en witte scholen.

Regels omzeilen

Overigens zijn er nog diverse mogelijkheden voor ouders en scholen om het verbod te omzeilen. Zo mogen ouders bij scholen kenbaar maken dat hun drie-minner graag naar deze school zou gaan. De school mag daarvan een lijst aanleggen. Als het kind dan op driejarige leeftijd wordt ingeschreven is er niets mis. Ook mag de school voorrang geven aan kinderen die al een broertje of zusje op school hebben. En ook mag er voorrang worden gegeven aan kinderen uit de eigen buurt. Dus of er in de praktijk veel gaat veranderen op het gebied van segregatie in het onderwijs is nog maar de vraag.