Verkeersruzie in Overvecht leidt tot celstraf

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Een Utrechter die met drie vrienden verhaal ging halen bij een man met wie zijn vrouw ruzie had gemaakt, is door de rechtbank veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Ook een van de vrienden van de 30-jarige Samir E. is schuldig bevonden. Deze Gijs K. kreeg een extra straf voor verboden wapenbezit.
Het slachtoffer is een man met wie de vrouw van E. afgelopen september slaande ruzie kreeg over haar rijgedrag. Er ontstond een verkeersopstopping, waarbij over en weer klappen zouden zijn gevallen. De vrouw stak de andere bestuurder M. met een sleutel in zijn gezicht, zegt het OM. De man liep daardoor een lelijke snee vlak naast zijn oog op.

Rake klappen

Nadat de vrouw haar man over het incident vertelde reed E. met drie vrienden naar het huis van de andere bestuurder op de Aleppodreef in Overvecht. Toen M. met zijn broer, vrouw en schoonzus naar buiten kwam, werd er direct geduwd en getrokken en vielen er rake klappen. M. zou door een van de vrienden van E. op het hoofd zijn geslagen met een pistool, maar de rechter vond niet bewezen dat E. en K. daar iets van wisten.
Beide broers M. raakten bij de aanval gewond. Volgens de slachtoffers en hun vrouwen hadden alle vier de belagers wapens bij zich, maar de verdachten zelf ontkennen dit stellig. Ook de rechtbank zag daarvoor onvoldoende bewijs. Slachtoffer M. vorderde een schadevergoeding van duizenden euro's van de verdachten. Maar die vordering werd door de rechtbank afgewezen, omdat het slecht onderbouwd zou zijn.

Wapenbezit en plofkraak

Samir E. hoeft ondanks zijn veroordeling niet terug naar de gevangenis, omdat hij bijna twee maanden in voorarrest heeft gezeten. De rechtbank legde hem 120 dagen celstraf op, waarvan 76 dagen voorwaardelijk. Die moet hij uitzitten als hij weer de fout ingaat. Zijn vriend Gijs K. kreeg een zwaardere straf, omdat hij een vuurwapen met munitie in huis had. De rechter veroordeelde hem daarvoor tot vijf maanden cel, met aftrek van voorarrest. Dat is meer dan het Openbaar Ministerie had geëist.
Gijs K. zal voorlopig sowieso niet op vrije voeten zijn. Hij zit op dit moment ook nog vast op verdenking van het plegen van een plofkraak in Duitsland. Daarvoor is een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Volgens zijn advocaat kan hij daarvoor in Duitsland een lange gevangenisstraf krijgen.
Als de verdachten het niet eens zijn met het vonnis van de rechtbank, hebben zij twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.