Marokko opent grenzen voor Marokkanen, maar die zijn huiverig

PROVINCIE UTRECHT - De Utrechtse Driss Sallou zou volgende week naar Marokko gaan om zijn ouders te bezoeken, maar heeft dat afgezegd. Hoewel Marokko de grenzen vanaf vandaag weer opent voor Marokkanen met een Marokkaans paspoort wil niet iedereen die stap nemen. "Er is nog teveel onduidelijk."
Het land zat lange tijd in lockdown, maar doet de deur nu voorzichtig weer open. Toch zijn er nog veel Marokkanen die hun reis uitstellen, vanwege onduidelijkheid rond de maatregelen van de Marokkaanse overheid en het reisadvies van de Nederlandse overheid die alle niet-noodzakelijke reizen afraadt. Driss Sallou: "Ik had ze in april willen zien, maar dat is niet doorgegaan. Toen wilden we in juli gaan, maar dat gaat ook niet door omdat we vinden dat er teveel onduidelijk is", vertelt hij.
Marokko doet grenzen weer open voor Marokkanen met Marokkaans paspoort

Onvoorspelbaarheid en strenge regels

Volgens hem zit dat hem in de onvoorspelbaarheid van de Marokkaanse overheid, die de regels zo weer om zou kunnen gooien. "Pas als ik zeker weet dat ik terug kan komen, zal ik mijn ouders weer bezoeken", zegt Sallou. Met het huidige reisadvies vanuit de Nederlandse overheid wordt er in noodgevallen niet meer gerepatrieerd. Eerder dit jaar zaten duizenden Nederlanders vast in het Noord-Afrikaanse land.
Het zou dus kunnen dat Marokko weer besluit om niemand te laten vertrekken
Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (EMCEMO)
Voor hen die de reis wel aandurven, zijn de regels streng. Zo moet je bij aankomst kunnen bewijzen dat je in de 48 uur ervoor negatief op het coronavirus bent getest. "Degenen die met de auto gaan moeten vanuit Zuid-Frankrijk of Italië met de boot. Dat is een reis 35 of 55 uur. Dat is praktisch onhaalbaar." Met het vliegtuig is ook niet altijd een optie. "Dat is voor grote gezinnen erg duur."
Driss Sallou gaat deze zomer niet Marokko, vanwege onduidelijke regels
Driss Sallou gaat deze zomer niet Marokko, vanwege onduidelijke regels © RTV Utrecht / Jordi de Jong

'Erbarmelijke zorgsector'

Het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (EMCEMO) adviseert Marokkaanse Nederlanders dit jaar niet naar Marokko te gaan. "De situatie van de zorgsector is erbarmelijk en Marokko geeft geen enkele garantie voor de nabije toekomst; het zou dus kunnen dat Marokko weer besluit om niemand te laten vertrekken", stelt het centrum.
Voor Nour Said Belkasmi uit Amersfoort betekenen de open grenzen wel weer dat hij wat geld kan verdienen. De afgelopen maanden bleven de deuren van zijn reisbiureau gesloten, maar er komen nu weer mondjesmaat boekingen bij. "Ik boek nu zo'n vijf tot zes tickets per dag. Normaal zijn dat rond deze tijd vijftig tot zestig, tien keer zoveel", vertelt hij.

Hulplijn

Marokko staat vluchten slechts toe met twee vliegmaatschappijen. "De beperking om alleen te vliegen met Royal Air Maroc en Arabia geeft te denken, immers de prijzen zijn torenhoog en lijken alleen de geldstroom naar Marokko te dienen", stelt EMCEMO.
Het voelt net alsof de navelstreng met je moeder is afgeknipt
Driss Sallou
Toch fungeert Belkasmi's reisbureau nu ook vooral als een hulplijn. "Ik krijg veel telefoontjes en mailtjes met vragen. Ik had net een vrouw die zei dat ze bang was dat Marokko de grenzen gaat sluiten. Hoe kan ik dat weten?"

'Afgeknipte navelstreng'

Daarnaast hebben veel jongeren geen La Carte National; de Marokkaanse identiteitskaart die je nodig hebt om het land binnen te komen. Ook is er onduidelijkheid over of en waar je in quarantaine zou moeten als je het coronavirus oploopt. En er is veel verdriet onder Marokkaanse Nederlanders die hun dierbaren tijdens coronatijd niet in Marokko hebben kunnen begraven.
"Het voelt dan net alsof de navelstreng met je moeder is afgeknipt. Zeker bij de eerste generatie doet dat ontzettend veel pijn. Zij moeten toezien dat ze hun dierbaren niet in Marokko kunnen begraven, dat zit zo diep", vertelt Sallou.
Hij gaat zelf naar Marokko als er meer zekerheid is. "Pas als ik zeker weet dat ik weer terug kan komen, zal ik mijn ouders bezoeken. Maar op dit moment kan ik niet zeggen wanneer dat is."