De vakantie staat voor de deur, zo kun je ontspannen naar het buitenland

UTRECHT - Eemnes is de enige gemeente in de provincie Utrecht waar de schoolvakantie al is begonnen, over anderhalve week volgt de rest van de regio. Naar verwachting blijven meer mensen thuis of in Nederland. Maar als je toch over de grens op vakantie wil gaan, hoe doe je dat dan het beste? De ANWB legde ons vandaag uit waar je op moet letten.
Uit onderzoek van het NBTC-NIPO, een onderzoeksbureau op het gebied van vakantie, blijkt ongeveer vijf miljoen Nederlanders nog plannen heeft om in het buitenland vakantie te vieren. Dat merken ze ook bij de ANWB volgens Annemieke Zerdoun-Dekker. "We hebben geen exacte cijfers over het aantal thuisblijvers, maar we krijgen iedere dag meer telefoontjes met vragen over het buitenland."
Vooral vragen over Italië, Frankrijk en Kroatië zijn populair. "Ook krijgen we veel vragen over de routes die mensen moeten rijden", legt Zerdoun-Dekker uit. "Je merkt dat mensen het toch spannend vinden om op vakantie te gaan, terwijl vakantie juist zou moeten zorgen voor ontspanning!"
Tip voor een ontspannen vakantie in het buitenland

Lees je in

Hoe zorg je als vakantieganger dan voor die ontspanning? "Controleer voor je vertrekt de regels", zegt Zerdoun-Dekker. "Verdiep je niet alleen in de regels van het land, maar check ook de veiligheidsregels van je accommodatie." In sommige landen verschillen de regels over de minimale afstand die je moet houden en of musea, restaurants en toeristische attracties open zijn.
Ook het gebruik van mondkapjes verschilt. "In Frankrijk hoef je bijvoorbeeld geen mondkapje op in het restaurant, maar als je naar de wc gaat wel", vertelt Zerdoun-Dekker. Ook bij het gebruik van mondkapjes in het vervoer moet stil gestaan worden. "Als er een vriendje of vriendinnetje meegaat in de auto, en je dus met mensen uit meerdere huishoudens in het voertuig zit, moet er opgezocht worden of mondkapjes verplicht zijn tijdens het rijden."

Zelf annuleren

Het geeft misschien niet de meeste vakantiepret, maar Zerdoun-Dekker adviseert ook om goed naar de verzekeringen te kijken. Want stel dat je vast komt te zitten in het buitenland, waar heb je dan recht op? "Een annuleringsverzekering is altijd aan te raden, let daarnaast ook op je ziekteverzekering en reisverzekering", legt Zerdoun-Dekker uit.
"Veel mensen zijn nu aan het wachten of ze wel of niet naar een bestemming kunnen", concludeert Zerdoun-Dekker. "Maar voor de landen die 'open' zijn, geldt dat je zelf moet annuleren mocht je je toch niet veilig genoeg voelen om te gaan." Het initiatief ligt dan dus bij de reiziger.
Maar voor de landen die 'open' zijn, geldt dat je zelf moet annuleren mocht je je toch niet veilig genoeg voelen om te gaan
Annemieke Dekker
Zerdoun-Dekker voegt eraan toe: "En mocht er op de plek van bestemming toch wat gebeuren, dan ben je met de auto wel iets mobieler dan met het vliegtuig." Voor mensen die wel naar hun bestemming vliegen geeft ze nog een kleine herinnering. Want naast je paspoort en vliegticket moet je deze zomer extra documenten bij je hebben. "Vul een gezondheidsverklaring in voordat je naar de luchthaven gaat."

De normale zaken

Naast alle extra regels vanwege corona-maatregelen is het ook belangrijk om de 'gewone maatregelen' niet uit het oog je verliezen. "Vorig jaar werden we overspoeld met vragen over milieustickers en tolvignetten. Nu horen we daar bijna niets over. Mensen zijn drukker met hun mondkapjes en dan vergeten ze dit misschien", voegt Zerdoun-Dekker afsluitend toe.
Ben je van plan om op reis te gaan naar het buitenland, controleer dan voor vertrek nog het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De afgelopen dagen is het reisadvies voor meerdere regio's in vakantielanden aangepast.
Voor reizen buiten Europa worden reisadviezen vooralsnog afgeraden, maar de verwachting is wel dat de richtlijnen voor sommige landen buiten Europa binnen enkele weken worden versoepeld.
In welke Europese landen kan vakantie gevierd worden?*

Open: België, Bulgarije, Cyprus, Duitsland, Denemarken, Estland, Frankrijk, Hongarije, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Monaco, Oostenrijk, Polen, Slowakije, Spanje (twee regio's zijn per 6 juli 2020 oranje), Tsjechië, Zwitserland.

Beperkt: Griekenland, Portugal, Slovenië, Zweden.

Dicht: Engeland, Ierland, Noorwegen.

*status van 8 juli 2020. De adviezen kunnen worden aangepast.