Miljardentekort dreigt voor woningcorporaties, situatie in Utrecht 'zorgelijk'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Woningcorporaties hebben niet genoeg geld om de komende jaren fatsoenlijk hun werk te doen, zoals het bouwen en verduurzamen van woningen. Dat blijkt uit onderzoek van drie ministeries en de koepel van woningcorporaties, Aedes. Volgens woningcorporaties en wethouders in de regio Utrecht betalen corporaties onevenredig veel belasting en moet het Rijk daar iets aan doen.
In het onderzoek van Aedes en de ministeries staat dat het tekort van de corporaties tot 2035 zal oplopen tot 30 miljard. Dat geld zou eigenlijk in sociale huurwoningen worden geïnvesteerd, maar is er dus niet. Verwacht wordt dat de eerste corporaties over vier jaar in de problemen komen, vanaf 2028 wordt een sector breed tekort voorspeld.

Situatie is 'zorgelijk'

Volgens Woondeal Utrecht, een samenwerkingsverband tussen Utrechtse gemeenten en de provincie, zijn de uitkomsten voor de regio Utrecht zorgelijk. Over vijf jaar zouden de twintig corporaties in deze regio al tegen hun financiële grenzen aanlopen. Tegelijkertijd moeten er de komende vijftien jaar onder meer 40.000 sociale huurwoningen gebouwd worden in deze regio.
De wethouders Diepeveen (Utrecht), Adriani (Nieuwegein) en Smolenaers (De Bilt) benadrukken namens de Woondeal Utrecht dat voldoende sociale huur- en middenhuurwoningen broodnodig zijn om de wooncrisis op te lossen. "Zonder aanvullende maatregelen kunnen corporaties die niet realiseren, terwijl ze van groot belang zijn voor mensen met vitale beroepen zoals verpleegkundigen en leraren. Wij doen wat we kunnen, maar de landelijke politiek moet hier snel in actie komen."

Verhuurderheffing

De belangrijkste 'knop om aan te draaien' is volgens de wethouders de verhuurderheffing. Deze belasting werd in 2014 ingevoerd en is volgens woningcorporaties de belangrijkste reden dat hun lasten sneller stijgen dan de inkomsten.
Woningcorporatie Portaal zegt bijvoorbeeld het afgelopen jaar 44 miljoen betaald te hebben aan de verhuurderheffing. Als er niet snel wat verandert, komen corporaties volgens Portaal aan de financiële afgrond te staan. De oplossing is simpel, zegt Portaal. "Stop de verhuurderheffing!"
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt in een brief aan de Tweede Kamer te zoeken naar structurele oplossing voor de financiële tekorten.