Geen 'tijdelijke natuur' bij het Zandpad: 'Beschermde soorten vestigen zich hier niet'

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - Op de braakliggende terreinen in Utrecht waar het Nieuwe Zandpad moet komen, komt geen zogeheten 'tijdelijke natuur'. Volgens het college is het te kostbaar en is de kans dat er iets moois ontstaat ook klein.
De regeling Tijdelijke Natuur is bedoeld om natuur de kans te geven om zich op braakliggende terreinen te vestigen. De terreinen worden nu vaak gemaaid of verhard door eigenaren om te voorkomen dat beschermde soorten zich er vestigen. Dat zou bouwvertraging op kunnen leveren.

Regeling

Om grondeigenaren juridische zekerheid te bieden, maar ook de natuur de kans te geven, werd de regeling Tijdelijke natuur in het leven geroepen. De gemeenteraad gaf eerder dit jaar aan dat ze ook graag zou zien dat deze regeling bij het Nieuwe Zandpad werd toegepast.
De gemeente heeft dit onderzocht, maar concludeert nu bij monde van het college dat het er toch niet in zit. De benodigde onderzoeken en administratieve handelingen zijn te duur. "Bovendien is in de stad de kans op vestiging van beschermde soorten niet groot. Zeker niet op kleine terreinen die maar kort braakliggen," schrijft het college.

Spontane natuur

Een minder formele variant is volgens het college wel mogelijk. Op een van de kavels komt ruimte voor "spontane natuurontwikkeling". Op het kavel worden daarnaast ook tijdelijk de bomen geplant die voor de Noordse Ringweg Utrecht (NRU) moeten wijken.
Over het Nieuwe Zandpad wordt al jaren gesproken. Vorig jaar december gaf de Utrechte gemeenteraad eindelijk groen licht voor het nieuwe gebied met raamprostitutie.