NS geeft groot geldbedrag aan Kamp Amersfoort als erkenning

© Kamp Amersfoort
AMERSFOORT - Kamp Amersfoort krijgt samen met kamp Westerbork, kamp Vught en het Oranjehotel een gezamenlijke gift van de NS van 5 miljoen euro. "Met deze ondersteuning geeft de NS erkenning van het leed en lot van de grote groep getransporteerde gevangenen die buiten de individuele tegemoetkoming vallen", meldt de NS.
Daarmee doelt het bedrijf onder meer op Joden, Sinti en Roma, verzetsstrijders, politieke gevangenen en dwangarbeiders die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden en geen nabestaanden achterlieten.
De NS wees in februari de eerste 32 miljoen euro toe aan overlevenden van de transporten en ook aan kinderen van overlevenden en weduwen en weduwnaars. Inmiddels is dat bedrag opgelopen tot 38 miljoen euro, meldt een woordvoerder. De regeling staat nog tot 5 augustus open.
Het instituut voor oorlogsstudies NIOD doet momenteel onderzoek naar de rol van de NS tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2005 maakte de NS al excuses voor medewerking aan deportaties door de bezetter.
Het is de bedoeling dat de 5 miljoen voor de herinneringscentra onder meer wordt uitgegeven aan educatie voor jongeren. Eerder kreeg kamp Amersfoort ook al financiële steun van het kabinet. Dat bedrag was bedoeld om de misgelopen inkomsten tijdens de coronacrisis te compenseren.