Utrecht wil miljoenen vrijmaken voor aanpak coronacrisis door financiële regels op te rekken

Leeg Jaarbeursplein en Stadskantoor middenin de coronacrisis in maart.
Leeg Jaarbeursplein en Stadskantoor middenin de coronacrisis in maart. © Michiel van Veluwen
PROVINCIE UTRECHT - De gemeente Utrecht wil 80 à 90 miljoen euro uittrekken voor de bestrijding van de coronacrisis en is bereid daarvoor de financiële spelregels "tijdelijk anders toe te passen". Dat blijkt uit de kaderbrief die vandaag wordt gepresenteerd. Die geeft de stand van zaken van de gemeentelijke financiën weer en is een eerste opzet voor de begroting van volgend jaar.
Het inkijkje in het gemeentelijke kasboekje draait niet onverwachts geheel om de coronacrisis. Die heeft Utrecht zwaar getroffen. De instroom in de bijstand is hoog, aldus de gemeente, en ook de werkloosheid neemt toe. Van een groep van 5600 ondernemers zei een derde een omzetdaling van meer dan 60 procent te ervaren.
Voor de aanpak van de crisis wil de gemeente de portemonnee trekken. Zo moeten 'essentiële voorzieningen' in de stad, wijken en buurten behouden blijven. Ook moeten mensen die financieel in de problemen komen toegang krijgen tot schuldhulpverlening of een 'coronasanering'. De gemeente wil Utrechters die geen werk meer hebben, begeleiden in het vinden van een nieuwe baan.
Lastig aan het betalen van al die plannen is dat de gemeente op dit moment minder geld binnenkrijgt omdat er bijvoorbeeld niet zoveel mensen betaald parkeren in de stad en er een terugloop is in het aantal toeristen. Vervelend, want de gemeente denkt 80 à 90 miljoen euro nodig te hebben voor de aanpak van de coronacrisis.
Daarom hoopt de gemeente op een forse bijdrage vanuit het Rijk. Ook moeten de eigen reserves worden aangesproken. Om dit mogelijk te maken, wil de gemeente "financiële spelregels tijdelijk anders toepassen". En dat betekent meer risico lopen. Zo zal de ratio van het weerstandsvermogen, dat aangeeft of een gemeente in het geval van tegenslagen genoeg geld in kas heeft, dalen. Dit getal hoort hoger dan 1 te zijn, maar gaat nu naar 0,8.
Wethouder financiën Anke Klein: "Ik kan mij heel goed voorstellen in deze tijd dat als we de afweging maken tussen de dingen voor de stad kunnen doen die nodig zijn, en wat meer risico lopen. Dat dat dan de juiste keuze is om naar 0,8 te gaan en dat geld te gebruiken om uit de crisis te komen."
Het voorstel van de gemeente is vandag gepresenteerd aan de gemeenteraad. Die zal er op 1 en 2 juli over debatteren. Op 16 juli is er dan een slotdebat.